Ermita de Santa Maria de les Feixes – Cerdanyola del Vallès / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Cerdanyola del Vallès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XIV – Barroc -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment, presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Durant el recorregut d'aproximació, hem anat veient cartells que advertien que és una propietat privada. El terreny on està bastida aquesta edificació està envoltat per un clos. Hi ha una entrada, tancada per una porta de ferro. De nou, encerclant l'ermita, torna a haver-hi un altre clos.

Ens hem limitat a fer fotografies amb un objectiu de 300 mm., des de lluny.

Accés - Visitada el 15/01/2015:

La primera part del recorregut és la mateixa que també ens permet arribar a un tram de l’aqüeducte de Canaletes i/o a l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Aprofitem per dir que durant la caminada hem anat trobant cartells indicatius de que estan en finques particulars.

Dins de Cerdanyola del Vallès ens hem de situar a la confluència dels carrers de la Ginesta amb el carrer Passeig d'Horta (41 28 54.0 02 08 34.9).

La continuació d'aquest darrer carrer és el principi d'un ample camí de terra, per on continuarem. Tot i que avui és un dia feiner, l'afluència de gent passejant i sobre tot, d'esforçats ciclistes, és notable.

Cal dir que hi ha un evident cartell que prohibeix a partir d'aquí, la circulació de vehicles a motor, llevat dels dels veïns i dels dels serveis. Obedients como som, aparquem aquí mateix el vehicle i continuem la resta del camí a peu.

Veurem l'ermita a la nostra esquerra, no gaire lluny de la sortida de Cerdanyola, isolada, al bell mig d'uns terrenys de conreu.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

Ermita de petites dimensions de planta de creu llatina i amb coberta de teula a doble vessant.

Al davant hi ha un atri al qual s'accedeix per un arc apuntat; a les bandes trobem tres arcs rebaixats i dos pilars amb capitells a cada costat.

A dins hi ha dos bancs d'obra. La façana de l'atri i el campanar són coronats per frontons corbs típics del barroc.

A la façana de l'ermita hi ha un ull de bou i un òcul el·líptic.

A l'interior, la nau central està coberta amb voltes de canó amb llunetes i arcs torals recolzats sobre una cornisa amb mènsules decorades amb motius vegetals i volutes. Les parets són arrebossades i pintades imitant carreus de pedra, tant a l'exterior com a l'interior, i amb arrambadors pintats, a l'interior.

Dues obertures de pedra motllurada comuniquen la nau central amb les capelles laterals. L'estat actual és pràcticament ruinós.

Notícies històriques

Santa Maria depenia de la parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Podria ser originàriament romànica però no està documentada fins al S. XIV. Concretament se sap que al 1316 i 1380 es van construir dos nous altars.

Al 1654 la finca de can Canaletes, a la qual pertany la capella, va passar en herència a Isidre Bisbe Vidal, de la companyia de Jesús. El 1767 els jesuïtes foren expulsats d'Espanya i la capella es va vendre en subhasta pública el 1770, i fou reconstruïda segons consta en un làpida.

El juliol de 1936 va patir un incendi i es destruí l'altar.

En aquest indret hi havia un projecte de construir un camp de golf.

A la riera de Sant Cugat entre el torrent de Canaletes i l'ermita de les Feixes, s'han trobat restes arqueològiques que indiquen que es tracta d'un indret ocupat des de molt antic: materials de l'edat del bronze i restes ibèriques relacionades amb el poblat del Turó de ca n'Olivé. També hi ha restes d'una vila romana a la vora. Per conèixer dades de l'edifici anterior a 1779 caldria fer excavacions.”