Torre de Can Pujades – Teià / Maresme

Situació: A Teià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: “La masia de Can Pujades, apareix documentada al segle XVI com a mas Noguera de la Torre - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: A Novembre de 2018, no hi apareix cap informació al respecte, a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

Estat: Situada dins d’una propietat privada – La masia de Can Pujades - aparentment està en bon estat. La torre sols és parcialment visible, des de l'exterior.

“ Després de passar per diversos propietaris, actualment pertany i és la seu del Real Club de Tennis Barcelona-Teià.” - Generalitat de Catalunya. *

Altres noms: Mas Noguera de la Torre – Generalitat de Catalunya *

A tocar de les instal·lacions del club de tennis Barcelona-Teià

Localització: N 41 29 41.9 E 02 19 53.7 – Altitud: 92 m. (Havent introduït aquestes coordenades en el nostre mapa de Google, la torre no és mínimament visible ... ? ).

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * , ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

La masia de Can Pujades, documentada al segle XVI com a mas Noguera de la Torre, està situada al sud-est del terme municipal.

El conjunt actual és fruit de diversos moments constructius que amplien i modifiquen un nucli inicial, de possible cronologia baix-medieval.

A la zona nord del conjunt hi ha una torre de planta circular, que juntament amb un cos d'edifici definirien aquest primer moment constructiu.

La torre es conserva en tota la seva alçada, amb reparacions i modificacions posteriors a la seva construcció inicial, de les quals destaca la restauració duta a terme als anys 60 del segle XX on es va coronar amb els merlets que es veuen actualment.

Consta de 3 pisos, te diverses finestres gòtiques, i una espitllera a la planta baixa.

Les diferents ampliacions del conjunt han suposat que la torre quedi integrada al seu interior, ja que les noves edificacions se li han anat lliurant.

Les restes corresponents a l'evolució i ús de la torre se situen al subsòl.

Notícies històriques

La documentació indica que l'any 1505 era propietat de Pere Noguera, batlle del poble, i el 1553 apareix citada a la documentació com mas Noguera de la Torre.

Durant la guerra de successió, l'any 1714 les tropes borbòniques la van cremar, i apareix citada com a can Pujades, propietat de Manuel de Sentmenat.

Deixa de pertànyer a aquesta família quan Francesc Xavier de Sentmenat ven la propietat en 1838, i després de passar per diversos propietaris, actualment pertany i és la seu del Real Club de Tennis Barcelona-Teià.”