Casa Pol – Teià / Maresme

Situació: A Teià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Documentada des del segle X sembla ser que l'actual edificació és del segle XVIII – Obra Popular - Generalitat de Catalunya. *

"Al segle XIII Ramon Roudors (Senyor de Teià) edificà una construcció de residència en l'actual emplaçament de la Casa Pol" - Generalitat de Catalunya. *

Carles Fivaller el 1703 va portar a terme una restauració de l'edifici deixant-lo tal com es troba en l'actualitat "

Protecció: A novembre de 2018, no hi ha cap constància a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

Estat: A l'estar envoltada d'altres edificacions no es pot apreciar ben bé, no hi hem arribat a tocar, però sembla trobar-se en bon estat - Generalitat de Catalunya. *

La trobarem al carrer Berenguer Raudors, 9

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * , ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Casa de planta baixa, planta noble i pis, amb coberta a una sola vessant i carener paral·lel a la façana principal.

A la planta baixa es conserva, en un extrem, un portal d'arc de mig punt amb grans dovelles, tot i que la part superior resta mig amagada per un dels balcons de la planta noble.

A l'altre extrem hi ha una finestra petita estructurada per una llinda de pedra i carreus de gran tamany.

El pis noble compta amb un seguit de balcons, tots ells allindats amb pedra i de brancals conformats per carreus grans i de cantons motllurats.

El pis superior compta amb una galeria d'arcs de mig punt sostinguts per pilars de secció quadrangular.

A cada extrem de la casa hi ha dues torres de planta quadrada coronades per merlets, amb els angles reforçats per carreus ben tallats i polits i les obertures estructurades per llindes de pedra i carreus de gran tamany.

A la part posterior hi ha altres annexes amb diferents sistemes de cobertes i diferents alçades, entre els quals es troba la capella.

En algunes llindes de les finestres es conserven, tot i que difícils de llegir, diverses inscripcions llatines.

També es conserva un rellotge de sol entre dos dels balcons de la planta noble.

Capella

Edifici religiós situat a la part posterior de la Casa Pol. És de petites dimensions i està coberta per un sistema de quatre vessants. Sobre el carener de la teulada hi ha tres merlets decoratius. Arran de teulada hi ha una cornisa amb motllures.

L'edifici és de planta quadrada i exteriorment presenta els angles de carreus de pedra picada, igual que els brancals i la llinda de la porta i les dues petites finestres que la flanquegen.

Notícies històriques

Ja al segle X apareix documentat un Senyor de Teià que ocupava la Torre de Defensa que tenia a Casa Bru.

Al segle XIII Ramon Roudors (Senyor de Teià) edificà una construcció de residència en l'actual emplaçament de la Casa Pol.

Per extinció de la branca masculina dels Roudors, vers el segle XV passà als Martina i a principis del segle XVII passava als Pol, que a mitjan d'aquest segle s'emparentaven per enllaç amb els Fiveller de Clasquerí. Aquests al segle XIX entroncarien amb els actuals Martorell.

Carles Fivaller el 1703 va portar a terme una restauració de l'edifici deixant-lo tal com es troba en l'actualitat. La tradició deia que les despulles mortals de Joan Fivaller, conseller en Cap de la ciutat de Barcelona, romanien a la Capella de Casa Pol; avui se sap que és un error, malgrat hi visqué molt de temps.

Capella

Fou bastida l'any 1696 i privilegiada amb una butlla de Concessió d'Indulgències l'any 1717, en obsequi a Carles Fiveller. Dins la tradició del poble estava establert que la nit del 5 de gener, nit de reis, la cavalcada típica sortís d'aquesta capella degut a que al seu interior hi ha un quadre de l'Adoració dels Reis Mags.”

• Als sols efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho fem amb l'etiqueta de casa forta, tot i que també s'hauria pogut fer com a torres, donada la notable presència de les dues torres.