Torre i masia de Cal Baster – Teià / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: A Teià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona). Completament rodejada per edificacions d’època moderna, passa pràcticament desapercebuda, sols és visible, des del carrer, la part superior de la torre.

Època: Segle XV – Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: A l'estar envoltada d'altres edificacions no es pot apreciar ben bé, però sembla trobar-se en bon estat. “... al primer pis hi havia tres finestres gòtiques de les quals encara resta una.” - Generalitat de Catalunya.*

No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: Cal Basté - Generalitat de Catalunya.*

La trobarem al carrer Antonio Machado, 29.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Antiga masia gòtica situada al centre nucli urbà que ha estat transformada per la incorporació d'un edifici modern, que ocupa la zona dreta de l'edifici.

De fet, només en resta un terç de la construcció originària.

En aquesta part més antiga hi ha una torre de defensa.

Per antigues fotografies s'ha pogut saber que l'edifici original tenia teulada a dues vessants, un portal d'arc adovellat de mig punt, i que al primer pis hi havia tres finestres gòtiques de les quals encara resta una.

La finestra és d'arc conopial motllurat, treballat en un bloc monolític de pedra i decorat amb arcs trilobats; l'arc recau sobre dues petites impostes decorades amb figures ajagudes que tenen cap d'home i cos d'animal.

A la façana de ponent de la masia hi ha un petit carreró, servitud de pas, per on s'accedeix a la torre.

Torre i masia formen un sol i interessant conjunt amb un gran valor històric i cultural.

Torre

La torre es conserva en pràcticament tota la seva alçada, amb modificacions i reparacions de cronologia posterior a la seva construcció que han afectat la part superior de la torre.

És de planta quadrada per la part exterior, i de planta circular per la interior.

Els murs presenten una certa varietat en l'aparell emprat: carreus grossos de granit ben tallats i polits, tant els angles com a les obertures, segments d'arc amb maó i maçoneria, principalment.

Des de l'interior s'observa sectors de parament de tapial. Té diverses finestres i un matacà a la façana del carreró.

Els sostres, actualment inexistents, i la coberta són de fusta.

La teulada és de dues vessants, recolzada sobre filades de construcció recent, igual que la coberta la qual desvirtua la imatge de la Torre.

La torre està declarada BCIN.

La masia data del segle XV.

Al segle XIX eren propietaris de la masia la família Estaper de Can Bota.

Amb motiu d'unes obres de reforma interna efectuades pels propietaris de l'informe es va portar a terme una intervenció arqueològica a la torre l'any 2011, però no es va poder datar el moment de construcció del paviment interior, tot i que sembla anterior al segle XX.”