Ermita de Sant Mateu – Premià de Dalt / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Premià de Dalt, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. El dia de la nostra visita, l'ermita estava oberta. Pensem que era perquè s'hauria de celebrar o celebrat, potser una comunió (?).

Accés - Visitada el 01/05/2015:

Després d'haver visitat a Alella --> l’església de Sant Feliu, vàrem encomanar directament a Sant TomTom la planificació de l'itinerari fins a aquesta ermita de Sant Mateu.

I una altra vegada aquest admirable estri va complir amb escreix aquest encàrrec (Ull, no sempre ho fa ...).

No ens pregunteu per on hem anat. No ho sabem. Obedientment hem seguit les indicacions d'aquest enginy, que ens ha portat durant bastant estona per pistes de muntanya, transitables aixó sí,  fins que hem arribat a un lloc  (0) situat a 41 31 02.3 02 19 59.8, on hi ha una cruïlla de camins, al davant d'una petita estació transformadora d'electricitat d'Endesa i on hem vist l'únic indicador per anar a Sant Mateu.

Aquest és el lloc que assolim com a punt de partida.

Per continuar en la direcció assenyalada, hem de deixar el cotxe aparcat en aquest lloc, doncs una cadena al bell mig del camí, barra el pas als vehicles a motor.

Així doncs, ens posem les bambes i a caminar. Per un camí ben ample, sense cap entrebanc. Durant el recorregut sols trobarem dues desviacions, sense cap indicació. En les dues cal continuar per l'esquerra:

(1)41 31 02.0 02 19 33.5 Deixarem un camí d’accés a un mas a la nostra dreta, Can Riera.

(2)41 31 00.9 02 19 31.4

Com es veu en el planell que tot seguit facilitem, és un camí senzill amb una distància aproximada d'uns 1300 metres que es pot recórrer en uns  20/25 minuts, tot xino xano.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

Edifici religiós.

Església d'una sola nau coberta amb volta de canó, de reduïdes dimensions.

Originàriament la nau era rectangular en sentit longitudinal, fins que en reformes posteriors s'escapçà, perdent la façana original.

El tester de la nau està format per un absis de planta semicircular amb una finestra central de mig punt a dues llums. L'estrada principal és un portal d'arc de mig punt dovellat, de la reforma del segle XVI. Té una petita espadanya que servia de campanar.

Notícies històriques

El nom de Sant Mateu apareix en la documentació a partir de 993, però només referit al paratge, en un document és un empenyorament de terres de Borrell al bisbe Vives.

La primera notícia referida al temple apareix el 1057. L'escapçament de la nau fou realitzat en la reforma de 1578.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, hem extret d'un plafó informatiu situat al davant de l'ermita, el següent text (Maig  2015):

• Altres: Ens les prometíem “molt felices”. Un altre dels molts dies en que passegem pels camins, pràcticament sols.
  •  Fiasco.
  • Essent un llarg cap de setmana, hem trobat gent per tot arreu. Com veureu en una de les fotografies, fèiem “caravana” pel camí. Fins i tot per entrar a veure l’església, hem tingut que fer “torns”.