Església de Sant Feliu – Alella / Maresme

Església

Campanar

Situació: A Alella, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). De la primitiva edificació romànica (documentada des de l’any 993) solament s’ha conservat la base del campanar.

La façana, barroca, és de l’any 1611, aproximadament.

Estat: Bo. El dia de la nostra visita vàrem poder entrar lliurament a l’església.

A destacar: la bella factura romànica del seu campanar.

La trobarem a la plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

Fortificació, té afegit un pis amb merlets apiramidats (segle XVII).

Església.

D'una sola nau rectangular encapçalada per un absis pentagonal, i flanquejada per sis capelles laterals, tres per banda, que corresponen als tres trams de volta. Aquesta darrera és de creueria i al centre de la nau principal hi ha una de canó amb una torre llanterna a la part superior.

Mentre que l'accés a les capelles des de la nau central es realitza a través d'un arc de mig punt, la volta de les mateixes és de creueria. Totes elles estan comunicades entre sí. Destaquen algunes claus de volta.

La façana , formada per un frontó triangular de tipus clàssic en la part superior, una rosassa en la part central i una portada barroca en la part inferior. La portada destaca per la seva profusió d'elements; està flanquejada per dues columnes estriades en sentit espiral i decorades en la seva part inferior, que suporten un entaulament i un frontó entretallat per una fornícula clàssica, i decorat per volutes.

A banda i banda de la fornícula hi ha una pilastra adossada que suporta una petita cornisa i dos elements ornamentals, i a la part central allotja una imatge de Sant Feliu.

També es de notable interès la portada gòtica dovellada en forma d'arc de mig punt, lleugerament apuntat en la seva part superior.

En l'actualitat dona pas a la capella del Santíssim, d'estil neogòtic, amb un finestral amb vitralls, i una imatge del Sagrat Cor. Aquesta capella no té cap mena d'interès.

El campanar, situat sobre la volta de la capella del Roser. Consta de dos cossos de planta quadrada. A l'interior i primitiu s'observen uns arcs de factura romànica, sota els quals hi ha tres finestres on antigament s'hi situaven les campanes.

Aquest primer cos correspon a la primitiva església romànica dels segles XI i XII. El cos superior presenta quatre finestrals apuntats i està coronat per merlets escalonats. Al cim de la torres un petit campanar de ferro sosté les actuals campanes de rellotge, en forma de mitja taronja. El campanar sencer presenta la pedra vista.

Notícies històriques

La primera pedra de l'edifici es col·locà el 9 de Setembre de l'any 1454, i les obres s'acabaren l'any 1463.

En aquest moment comprenia el presbiteri i les quatre capelles més properes.

A principis del segle XVII, l'església, construïda dos-cents anys abans, resultà petita: l'ampliació durà des de 1611 fins 1613. Fins el segle XIX no hi tornaren a haver més reformes, concretament, la Capella del Santíssim realitzada l'any 1886.”