Santuari de la Mare de Déu de la Roca – Mont-roig del Camp / Baix Camp

F O T O S

Remarca de Catalunya medieval: Vàrem visitar per primer cop aquesta contrada, el gener de l'any 2017. No vàrem tenir temps de veure l'interior del Santuari i només vam obtenir les següents fotografies de l'exterior.

A finals d'abril de l'any 2017 hi hem pogut tornar i hem completat la visita amb les següents fotografies:

Santuari de la Mare de Déu de la Roca – Exterior

Santuari de la Mare de Déu de la Roca – Interior

Santuari de la Mare de Déu de la Roca – Església

Santuari de la Mare de Déu de la Roca – Panoràmiques

Santuari de la Mare de Déu de la Roca – Textures

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mont-roig del Camp, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Corona un turó d'uns 282 m. d'alçada.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Visitable. Disposa d'una petita zona amb places d'aparcament, abans de pujar els darrers metres fins a tocar del Santuari.

Accés – Visitat el 14/01/2017 i el 22/04/2017:

La manera com hem accedit a aquesta ermita, ha estat la següent:

(0) - Hem determinat com a punt d'inici un lloc (41 04 58.3 0 57 34.1) situat quasi a les afores de Montbrió del Camp ( * ), a la carretera T- 322. Hi ha un indicador.

Des d'aquí, hem continuat, en sentit nord, per aquesta mateixa carretera, fins un altre punt, que trobarem a 41 05 23.4 0 55 54.5, (1) on hem pres una sortida, indicada per anar al Santuari.

Vuit-cents metres més endavant arribem a la zona d'aparcament.

Tota l'estona es circula per terreny asfaltat.

La introducció d'aquest punts a Google Maps, genera automàticament el següent

M A P A del recorregut.

Localització: (3) - N 41 05 40.8 E 0 56 15.8 – Altitud: 282 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2017):

“ Descripció

Santuari marià situat al cim d'una roca que s'alça a l'oest de la vila, que l'erosió ha configurat d'una manera característica.

És una petita capella d'una sola nau quadrangular, feta amb carreus, en part excavada a la roca de pedra sorrenca vermella.

Té un petit campanar cec als peus.

Està orientada a ponent, amida 20 x 7 metres (sense comptar les capelles laterals), i té la façana arrebossada.

En una restauració recent, s'ha posat al descobert una part de la façana, amb una porta cegada, amb arc rodó adovellat, de l'any 1655, al costat esquerra de la porta d'entrada a la capella (centrada respecte a la façana), que porta la data de 1785.

La capella té un cor alt als peus i un cambril a la capçalera amb la imatge de la Verge.

Davant, hi ha una petita plaça porticada.

L'existència de l'ermita està documentada en un testament atorgat el 12 de maig de 1299.

Hi ha una llosa al pòrtic de la placeta amb l' inscripció "B(eata). M(aria). Giberga. Me. Fecit. Ann(orum) 1591".

Als peus de l'església, hi ha una llosa funerària amb la data de 1737.

Després de la guerra del francès, l'any 1814, es va reconstruir.

La imatge de la Verge amb el nen, de fusta ennegrida, sembla del segle XVIII.

Seguint un passadís que passa pel "Fossar de les Monges" (on no s'han trobat restes humanes), es puja per uns graons tallats a la mateixa roca, a una (**) - petita capella rectangular, sense decoració, dedicada a Sant Ramon, situada al cim d'una roca molt erosionada en la base.

S'han trobat restes de ceràmica ibèrica al fer-se una placeta i una font sota l'ermita. “

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, els següents FRAGMENTS de text (Gener 2017):

“ Notes històriques

L'ermita és esmentada ja l'any 1230.

Segons la tradició, la imatge original, destruïda el 1936 a l'inici de la Guerra Civil Espanyola, havia estat trobada per un pastor.

Sembla que del 1439 al 1835 en tingueren cura els frares d'Escornalbou, i una tradició no provada hi esmenta un convent de benetes.

L'església i l'hostaleria foren refetes després de la destrucció francesa del 1811.

Observacions:

Recent troballa, al peu de la Roca , d'un fragment de làpida o pedestal dedicat a la deessa pagana Issis, que es conserva al Museu de Riudoms.”

( * ) El motiu d'haver efectuat la sortida des d'aquest lloc ha estat el que prèviament havíem visitat a Mont-roig del Camp, les següents edificacions:

(**) - Ermita de Sant Ramon de Penyafort

Referida a aquesta "... petita capella rectangular, sense decoració ..."  que és l'Ermita de Sant Ramon de Penyafort, passem a oferir una mica d'informació que conté la pàgina web de Patrimoni.Gencat - (Abril 2017):

"Petita capella de planta quadrada situada dalt d'una roca, al punt més elevat d'un turó i amb la façana principal de cara el mar.

Va ser construïda per primera vegada al 1826 per tal de guiar als mariners, però va ser restaurada al 1902.

Tota ella presenta murs arrebossats emblanquinats i és molt senzilla igual que el seu interior; aquest també de parets blanques, mostra tres escultures de sants sobre un petit altar."