Masmunter – Vilanova d’Escornalbou / Baix Camp

Situació: En terrenys del municipi de Vilanova d’Escornalbou (Baix Camp) – Tarragona.

Època: Ho desconeixem.

Estat: L'estil de la construcció, a la pàgina web de Patrimoni de la Generalitat, se’l qualifica com un “edifici historicista”.

A la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana,es diu: L'edificació té una antiga torre de guaita quadrada, que la tradició vol d'origen romà, a l'entorn de la qual s'ha construït un fals castell”.

Altres noms: El Mas Munter - Mas de l'Olivera - Mas d'en Munter, Mas Munter o Mas de l'Olivera.

Accés - Visitat el 13/11/2010:

Procedents de Montbrió del Camp i circulant per la carretera T-310, en direcció a Mont-Roig del Camp, abans d’arribar a aquesta darrera població, trobarem un trencall a mà dreta indicat per anar a Vilanova d’Escornalbou, cap a on ens dirigirem.

Llavors ens trobarem circulant per la carretera T-321. Entre els PK 2-3 d’aquesta carretera, la torre ja és visible a l'esquerra.

Prendrem una desviació a mà esquerra situada a 41 06 33.26 0 57 03.46, on hi ha un cartell indicatiu.

Circularem una curta estoneta per una carretera sense asfaltar, fins trobar al cap de molt poc l'edificació. Aparcarem al davant.

Descripció

Antiga masia fortificada, actualment molt transformada per les restauracions, que consta de diverses edificacions, construïdes en diferents èpoques, imitant el tipus de parament antic.

Conserva una torre de defensa de planta quadrada de gran altura, amb merlets i matacans, feta de paredat amb reforços de carreus als angles, molt modificada també.

La casa, de planta rectangular, és de construcció similar a la de la torre, amb portes d'arc dovellades i una petita espadanya en un dels costats.

Darrera hi ha una construcció moderna rectangular.

Notícies històriques

MasMunter fou una antiga quadra integrada al terme de l'Arbocet, i formà part de la baronia d'Escornalbou.

La primera notícia documental d'aquest mas es remunta al segle XII.

En un document del 1477 apareix esmentat com el mas de l'Olivera de'n Pere Munter, encara que els Munter ja n'eren propietaris des del 1421.

El 1717 tenia 2 veïns, 10 habitants el 1719, 3 habitants el 1787, 20 habitants el 1833, i 9 habitants el 1848.

El 1716 hi havia una sola casa, i el 1719 en tenia dues, però entre 1773 i 1819 en torna a tenir només una.

El 1751 consta com a sufragània de la parròquia de Riudecanyes.

Actualment pertany al terme de Vilanova d'Escornalbou i ha quedat reduït a una utilització residencial.

No sabíem com catalogar-lo: castell ? , torre ? ...  Casa forta ? ...

Edificacions properes: Dins del mateix terme municipal, al llogaret de L'Arbocet, hi trobarem: