Muralles de Mont-roig del Camp – Mont-roig del Camp / Baix Camp

Distribuides pel text

I T I N E R A R I

Situació: A Mont-roig del Camp, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època: Segle XV  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Encara es conserven diverses construccions d'aquesta muralla, escampades per la població.

Accés – Visitades el 14/01/2017:

Planificant la visita amb l'ajuda de Google Maps, vàrem determinar dirigir-nos fins un punt dins de Mont-roig, situat a 41 05 17.2 0 57 32.6 on hi veiem una zona d'aparcament.

Arribats al lloc i una vegada aposentat el nostre vehicle, ens vàrem disposar a caminar, dirigint-nos en primer lloc al Portal d'Avall (Centre Miró), continuant després pels carrers Major, de la Muralla, Hospital ...

Localització: N 41 05 15.8 E 0 57 32.1, dades que corresponen a la situació del Portal d'Avall, també conegut com del carrer Major – Altitud: 111 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2017), que completem amb les nostres fotografies.

“ Descripció

L'antiga muralla de Mont-roig del camp passava per l'actual carrer de la Murada, plaça de Miró i carrer Mare de Déu de la Roca.

El castell es trobava situat on actualment hi ha l'Església Nova i de la muralla queden molt poques restes."

Portal d'Avall

"A la Plaça de Joan Miró, al final del carrer Major, es troba el Portal d'Avall, també conegut com a portal de l'Església o del carrer Major. Antigament estava custodiat per una torre. Pel cantó de la plaça, el portal és un arc de mig punt adovellat amb un escut amb la data de 1595. Pel cantó del carrer Major agafa la forma d'arc rebaixat."

Portal de la Canal

"Al carrer de l'Hospital número 34 es troba el Portal de la Canal. La sortida condueix als rentadors públics i al carrer de la Murada. És un portal doble d'arc de mig punt adovellat amb una torre."

Portal de la Muralla

"Notícies històriques

La primera documentació de Mont-roig data de l'any 1118 i la Carta de Població és del 13 d'agost de 1180. El portal de la Canal està documentat des del segle XV, i el portal d'Avall té la data de 1595.

El castell es va deixar de fer servir com a tal força aviat i el poble el va fer servir com a casa del consell fins el segle XV.

A partir del 1530 es va començar a urbanitzar la fortalesa. Finalment es va enderrocar per fer servir el seu emplaçament per construir la nova església.

Durant la guerra de Successió Mont-roig va ser durament castigat, enderrocant-se part de la muralla i cremant-se els portals d'accés. “

Casa dels Torrells

"Al carrer Mare de Déu de la Roca número 6 es troba la Casa dels Torrells que té una de les torres que probablement estava integrada a la muralla. És de planta quadrada i teulada a una vessant, té uns 16 metres d'alçada i és de fàbrica de maçoneria i carreus. Aquesta torre també és coneguda com dels moros."