Presó o Casa de la Castellania – Gandesa / Terra Alta

I T I N E R A R I

Situació: A Gandesa, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants. Actualment és un equipament cultural.

Visitable: veure detalls a Altres - tercer apartat - d'aquesta mateixa pàgina.

Altres noms: Palau del Castellà

Al centre històric de Gandesa, entre el carrer del Castell i el carrer del Pes Vell.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

L'avui anomenada presó de Gandesa és un edifici d'origen medieval que rep el nom de l'última de les funcions per a les quals ha estat utilitzat.

Situada dintre el casc antic de la població, la façana més antiga dóna al carrer del Castell.

Hom creu que en principi era el palau dels receptors de l'ordre Santjoanista, que controlava la vila després del 1319 en què foren expropiats els bens dels Templers, senyors del lloc des de la reconquesta.

La hipòtesi què el seu emplaçament pugui correspondre al de l'antic castell de la vila, bastit pels templers i ampliat posteriorment pels Santjoanistas, no es pot comprovar ara com ara.

Hom pensa que aquest es situava en el mateix carrer però més a prop de la Plaça de l'Església.

És probable que el casal hagi estat destinat des de sempre a funcions de tipus municipal.

En els segles XV-XVI era conegut com a "Casa del Delme", i la tradició recull també referint-se a ell el nom de "La Quarantena", ja que era el lloc on hom aplegava els tributs imposats per a ajudar a l'obra de l'església parroquial - corresponents a la quarantena part dels fruits.

L'edifici és de planta rectangular i s'obre a dos carrers.

La part més antiga, abocada al carrer del Castell, data dels segles XIII-XIV.

A la façana, l'estructura original es presenta molt alterada.

Bastida amb carreus de pedra que perden qualitat a mida que augmenta l'altura, hom hi pot apreciar restes d'arcades medievals ben dovellades, malgrat restar tapiades actualment la porta i part de les finestres.

Comunicava antigament el carrer amb la gran sala gòtica interior, en la qual destaquen tres grans arcs diafragma apuntats, fets amb gruixuts carreus de pedra, que creuen transversalment l'edifici de mitgera a mitgera, i que sostenen el sostre.

Sobre el nivell medieval es va bastir posteriorment dos pisos, amb sortida a un carrer paral·lel al del Castell però situat a un nivell més elevat.

Això determinà la construcció d'una nova façana, centrada per una porta en forma d'arcada de mig punt dovellada, que esdevingué principal quan es va tapiar la primitiva, probablement en convertir l'edifici en presó el 1841.

Aquesta reforma suposà la conversió de la sala gòtica en un semisoterrani, que s'utilitzaria com a calabós, i que comunica amb el primer pis mitjançant una estreta escala tancada per dues portes blindades i forrellats reforçats.

L'edifici, en especial la part més moderna, està sotmès a un procés de degradació en alguns punts, com la teulada i darrer pis, irreversible.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, la següent informació (Maig 2013):

“ La presó o casa de la Castellania ocupa una posició independent i aïllada de la resta d'edificacions.

L'edifici presenta planta rectangular orientada de nord a sud, i es subdivideix en dos nivells principals: la planta baixa, amb accés des del carrer Pes Vell, i la planta semisoterrani, amb accés des del carrer del Call.

Actualment, el seu interior alberga dues sales polivalents, una a cada planta.

Es considera monument el conjunt format pel recinte que defineixen els murs de tancament de l'edifici, inclosa la resta de parcel·la que l'envolta, de la mateixa propietat, on trobem construccions annexes a l'edifici que hi estan estrictament relacionades: els elements que conformaven el sistema d'evacuació d'aigües residuals de l'edifici i les parets de tancament del pati de la Presó, així com el seu subsòl.

De l'estructura original de l'edifici es conserven tres arcs de mig punt lleugerament apuntats de la planta semisoterrani, les parets de tancament de tot l'edifici i un pilar de pedra situat a la planta baixa.

Els canvis d'ús de l'edifici són evidents a les seves façanes, que ens mostren les finestres i portes que han estat obertes i posteriorment tapiades.

La porta d'entrada actual es va obrir l'any 1609 i es va modificar la distribució perquè l'edifici va passar a ser la Sala del Delme.

L'any 1841 es crea el partit judicial de Gandesa i l'edifici es convertí en la Presó, funció que es va mantenir durant i després de la Guerra Civil fins que als anys 60 es va abandonar i es va degradar.

Entre 1994 i 1995 es restaura i es converteix en equipament cultural municipal i l'any 2001 es urbanitza els voltants.

L'edifici de la presó representa un gran valor testimonial per a la població degut a la seva llarga història des del moment de la seva construcció fins a l'actualitat.

Notes històriques:

Encara que el poblament de la zona té origen ibèric, es té constància documental del nom de Gandesa i de l'existència del seu castell des del 1153, castell que va ser totalment destruït amb la desamortització.

L'origen cronològic constructiu del Palau Castellà s'emmarca entre els segles XIII-XIV.

Hi ha la hipòtesi que el Palau del Castellà formava part del complex del castell com a edifici aïllat de defensa o torre del tresor.

És molt probable que el Palau del Castellà fos inaugurat amb motiu de la reunió del Capítol General de l'Orde del Temple del 1225.

Més tard van haver-hi reunions dels hospitalers.

Com a tret remarcable del seu valor històric, cal destacar que el 1338 s'hi van celebrar les Corts Generals de la Corona d'Aragó presidides pel rei Pere III el Cerimoniós.”

• Finalment, a la pàgina web Gandesa Turisme a més d'haver-hi també una mica d'informació al respecte, segons text que a continuació transcrivim (Maig 2013),

“Edifici d’origen templer.

L'edifici estava completament aïllat de la resta per un fossat defensiu, avui perdut, evidències del qual són les corrioles de fusta que es conserven damunt la porta.

Ha anat tenint diverses funcions i modificacions, destaca la construcció de la porta del delme l'any 1609.

La porta es feia servir per cobrar el delme a la població.

El nom de presó és motivat perquè el 18 d'abril de 1834 Gandesa va ser nomenada cap de Partit Judicial i com que no tenia cel·les, es van habilitar les dependències carcel·làries ja existents al Palau del Castellà.

L'edifici encara conserva la gran sala de l'inferior així com part de les cel·les, d'origen medieval.”

A més, hi diu:

“ Concertar les visites a l'Oficina Municipal de Turisme de Gandesa, al 977420910.”