Portal dels jueus – Tortosa / Baix Ebre

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre.

Estat: Bo. Lliurament accessible.

Accés – Visitat: 29/08/2018.

El trobarem al carreró del Call, confluència amb el carrer Figuereta, segons Google Maps.

Localització: N 40 49 02.3 E 00 31 35.0 – Altitud:  15 m.

Altres: No hem trobat cap informació al respecte a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya - (Octubre 2018).

Informació extreta del plafó informatiu que apareix a la primera fotografia de la nostra galeria.

• Català

Situat al bell mig del traçat de la muralla medieval del segle XIV que tancava el Call,  la porta donava pas al fossar o cementiri dels jueus i als horts situats extramurs.

El portal era una sortida secundària o alternativa que, en cas de grans avingudes de l’Ebre tenia la missió de facilitar la sortida fora de les muralles per l’anomenat camí vell.

• Castellà

Situado justo en el centro del trazado de la muralla medieval del siglo XIV que rodeaba la juderia, el portal daba acceso al “fossar” o cementerio de los judios y a los huertos que se encontraban extramuros.

El portal era una salida secundaria o alternativa que, en épocas de grandes avenidas del Ebro, tenia la misión de facilitar la salida al exterior de las muralles por el llamado “camí vell”.

• Anglès

Situated right in the centre  of the 14-th century medieval wall that surrounded the Jewish Quarter,the main gateway provided access to the “Fossar” (Jewish cemetery) and the gardens that lay outside the walls.

The gateway served as a secondary or alternative exit which , during the times of the great floods of the Ebro, facilitated the exit by means of the so-called “camí vell” (old path).