Jardins del Príncep – Tortosa / Baix Ebre

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre.

Època: Segle XX – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Visitables.

Altres noms: Parc de Porcar - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitats: 29/08/2018.

S'hi accedeix pel carrer anomenat del castell de la Suda. A la part de dalt, a tocar de l’església de Sant Jaume de Remolins, hi ha la taquilla on s'adquireixen les entrades al recinte.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Agost 2018):

“ Descripció

Jardins situats al vessant nord-est del Castell de la Suda resseguint la muralla que bastia Tortosa el segle XIV.

Aquests jardins contenen escultures que li confereixen un aire força romàntic així com fonts d'on en brolla aigua.

Aquest conjunt artístic consta de 23 grups escultòrics que aborden el tema de l'home donant-li un caràcter plenament academicista.

El motiu central del conjunt en aquest indret està format per un monòlit de cossos humans que representen l'home i la dona en societat.

Notícies històriques

Aquests jardins van ser seu de l'antic balneari d'en Porcar (fundat al segle XIX) i van ser inaugurats el 23 de setembre de 1991.

La col·lecció escultòrica és obra íntegra de Santiago de Santiago.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web - Tortosa turisme, el següent text (Octubre 2018):

Els Jardins del Príncep són un espai verd i un museu d’obres a l'aire lliure de l'escultor contemporani Santiago de Santiago.

Ocupen l'espai dels jardins d'uns antics banys de principis del segle XIX.

L'any 1883, Porcar i Tió efectuà obres d'ampliació i millora del balneari original després d'analitzar les seues aigües i trobar-hi excel·lents propietats medicinals.

Situats al vessant nord-est del castell de la Suda, al peu de les avançades, la muralla del segle XIV limita per l'est.

Entre el 1942 i el 1970 el recinte és ocupat per religioses salesianes, fins que aquell mateix any l'adquirí l'Ajuntament.

Fou el 1989 que s'acordà la rehabilitació de l'espai que havia quedat en desús per crear un museu d'escultures a l'aire lliure a proposta de la Fundació José Celma Prieto.

Finalment el 1991 foren inaugurats per Felip de Borbó, en recordança del qual són coneguts.

La col·lecció escultòrica la componen vint-i-tres grups escultòrics que, amb llenguatge academicista, tracten el tema de “L’home, la seva motivació i el seu destí”.

L’obra plasma diferents moments històrics de la humanitat, de l’home primitiu, de les seues conquestes, del rebel castigat pels déus, de la tragèdia d’Hiroshima o de la conquesta de l’espai.

El motiu central el constitueix un monòlit de cossos humans que titula La lluita de la humanitat.”