Reials Col·legis – Tortosa / Baix Ebre

Reial Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties

Reial Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec

Església de Sant Domènec

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre (Tarragona).

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. El Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec és actualment l’Escola Oficial d’Idiomes. Visitables.

Accés – Visitats: 28/08/2018.

Carrer de Sant Domènec s/nº

Localització: N 40 48 53.3 E 00 31 29.8 – Altitud aproximada: 24 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

“ Descripció

Els Reials Col·legis de Tortosa eren formats, des del segle XVI, pel col·legi de Sant Lluís (abans de Sant Jaume i Sant Maties), pel contigu col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec i per l'església de Sant Domènec, unida al segon.

Tots tres edificis tanquen pel costat nord el carrer de Sant Domènec.

El Col·legi de Sant Lluís i l'església de Sant Domènec han arribat fins avui estructuralment inalterats, però de l'altre edifici només resta la façana, amb una portada renaixentista de 1578.

L'interès del conjunt, com a exponent del renaixement català, rau essencialment en la riquesa dels relleus esculpits que conté, especialment en el col·legi de Sant Lluís.

Aquest edifici, de planta i dos pisos, s'organitza al voltant d'un pati rectangular als qual s'obren tres galeries porxades.

Els relleus se centren en aquest pati, on apareix la data de 1564, i en la portada principal.

En el primer destaquen els bustos de tots els reis de la corona aragonesa, des de Ramon Berenguer IV fins a Felip III de Castella, amb les respectives mullers.

A més, hi ha representacions de personatges laics, de la història sagrada i, fins i tot, elements de la mitologia (els quatre vents), que donen al conjunt un interès iconològic i formal força elevat.

La portada principal s'estructura en tres registres superposats i és concebuda com un arc triomfal, on es combinen elements de tipus ornamental -els típics del renaixement espanyol-, religiós i civil -com l'escut imperial que centra tot el conjunt.

L'església de Sant Domènec té una façana renaixentista, amb columnes jòniques i cinc nínxols al capdamunt, amb petites escultures i ornamentació de grotescs.

L'interior segueix encara la tradició del gòtic català.

Notícies històriques

El Reials Col·legis de Tortosa són integrats pel Col·legi de Sant Lluís (que abans del 1877 rebia el nom de Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties), el col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec (del qual només resta la façana en peu) i la capella de Sant Domènec, i constituïen l'Estudi General de la ciutat, regit per frares dominicans.

Les primeres notícies que tenim de l'establiment dels frares al lloc daten de la fundació del convent de Sant Domènec el 1321.

El col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec fou fundat el 1368 pel bisbe Jaume d'Aragó per l'ensenyament de joves.

Més tard fou cedit als dominicans.

El 1568 li va ser concedit el caràcter d'Estudi General, confirmat per Felip IV el 1645, amb la facultat de concedir graus acadèmics.

Funcionà com a tal fins al Decret de Nova Planta (1717).

Prèviament, el 1544, Carles V fundà el col·legi de Sant Jaume i Sant Maties (dit avui de Sant LLuís) per a l'educació de joves musulmans conversos.

Arran de l'expulsió dels moriscos (1611) s'utilitzà per a l'educació dels joves de la ciutat.

El 1824 fou convertit en seminari conciliar, fins al seu trasllat el 1877, i continuà com a col·legi.

Fou seu del centre associat de la Universitat a Distància (1972-1983) i actualment és en fase de restauració i condicionament per a instal·lar-hi els museus municipal, diocesà i de les Terres de l'Ebre, així com l'arxiu municipal.

Les obres del col·legi de Sant Jaume i Sant Maties foren iniciades el 1564, i no és totalment segur que en fos l'autor el mestre tortosí Miquel Joan Anglès, que hi treballava el 1593.

L'església de Sant Domènec fou construïda a despeses del bisbe Juan Izquierdo (1574-85), al mateix temps que el col·legi de Sant Domènec, el portal del qual és datat el 1578.

El conjunt constitueix un dels exemples d'art renaixentista més reeixits de Catalunya. “