Pont del Far – Cercs / Berguedà

Pont del Far - Cercs

El riu Llobregat, al seu pas pel congost del Far

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Cercs, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic / Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: El 17/03/1991, van inaugurar la restauració. Transitable, a peu.

Altres noms: Pont de l'Alfar - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 28/07/2011:

Entre els PK 110 i 108 de la carretera C-16, hi ha una sortida a la dreta, abans de l'entrada a un túnel, que permet l'accés a un curt tram de l'antiga carretera C-1411, per on continuarem.

Donat que actualment no suporta tràfic, podem aparcar al voral d'aquesta via, al davant mateix del pont.

Aquesta maniobra sols és possible circulant en sentit descendent. En sentit ascendent, dues línies continues al terra de la carretera, impedeixen el gir.

L'entrada sud es destina a la incorporació de nou a la C-16.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):

Pont romànic sobre el riu Llobregat a l'engorjat del Far.

És format per dos arcs de mig punt, el central de 32 m de llum i 2,9 m d'alçada, amb el pilar dret ben assentat sobre la roca.

L'arcada més petita s'ha recuperat a ran dels treballs de restauració fets pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. Aquest arc és col·locat sobre un nivell més alt que l'anterior que salva el riu i feia la funció de buidar la paret massissa del pont i facilitar el pas de l'aigua en l'època de riuades. Aquest arc va quedar anul·lat a finals del segle XVIII. L'aparell és de mides petites, sense polir.

El pont del Far és l’únic pont romànic que es conserva a la comarca del Berguedà.

Facilitava el pas del camí ral que anava de Berga a Bagà i la Pobla de Lillet i a la Cerdanya.

L'any 1905 l'excursionista Cèsar August Torras diu que estava "ruïnós". Arran de les obres de construcció de la nova carretera C-1411 començaren les obres de restauració. S'inaugurà el 17 de març de 1991.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Cercs, el següent text (Agost 2014):

“ El pont del Far es troba situat a la balma dels Gitanos (congost de Fígols), sobre el riu Llobregat, tocant al límit dels termes de Guardiola de Berguedà i La Nou de Berguedà, vora l'actual carretera C-16.
És l'únic pont romànic que es conserva a la comarca.

Construït en el segle XI, és un exemplar fet amb pedra ben picada i de dimensions regulars, que consta d'un gran arc de mig punt que travessa el riu Llobregat i un de més petit que guanya el desnivell.”