Església de Sant Sadurní de Malanyeu – La Nou de Berguedà / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Malanyeu, petita entitat de població de La Nou de Berguedà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hi ha un petit cementiri al davant. Per comoditat, hem aparcat poc abans d'entrar al llogaret.

Accés - Visitada el 11/10/2014:

El lloc de partida ha estat un punt situat a 42 10 00.8 01 53 09.0, dins de La Nou de Berguedà. En aquest lloc s'inicia una carretera asfaltada que es dirigeix a Malanyeu.

Després, l’església és senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Església d'una única nau coronada amb un absis.

L'església és un exemplar romànic que fou sensiblement modificat al segle XVIII.

A la planta original s'hi afegiren dues capelles però es conserva la coberta amb volta i l'absis, malgrat ambdós foren realçats i la finestra central de l'absis tapada.

El campanar de planta quadrada també és posterior a la primera obra.

Conserva la porta original al mur de ponent, amb unes senzilles dovelles i coronada per una arquivolta.

El conjunt està cobert per construccions posteriors. La part més interessant és l'absis malgrat que fou sobrealçat, el seu mur és coronat per un fris ininterromput d'arcuacions cegues fetes amb petites dovelles. A l'absis hi ha el retaule de Sant Sadurní, barroc.

Notícies històriques

Malanyeu surt esmentat ja en els documents més antics que es conserven a l'arxiu de Vic. L'any 886 s'esmenta la vila de Malanyeu (A.C. Vic, cal.9, epis.I, nº4) i també els primers anys del segle X (929).

El lloc de Malanyeu i la seva església pertanyien a la jurisdicció del Monestir de Santa Maria de Ripoll, car el segle XVIII aquest monestir reivindicava encara la possessió del lloc enfront del Monestir de Sant Llorenç, prop de Bagà.”

A la Nou de Berguedà, podrem veure, a més, altres edificacions: