Monestir de Sant Salvador de la Vedella – Cercs / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: Dins del Pantà de La Baells. És l'únic que queda dempeus de l'antic poble de Sant Salvador de la Vedella, inundat per les aigües del pantà. En terrenys de Cercs, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Malmès i inaccessible, doncs està situat dins del Pantà de la Baells. Diuen que a l'estiu,  al baixar el nivell de l'aigua de la presa, hom s'hi pot acostar.

Accés - Visitat el 11/10/2014:

Per poder-la veure, encara que sigui de lluny, cal fer un tomb per la carretera BV-4022. Hi ha dues entrades a aquesta via. Una, l'entrada sud, des de La Nou de Berguedà, on també podem veure --> l’església de Sant Martí, el --> Santuari de Lourdes La Nou o fins i tot dirigir-nos a Malanyeu, on hi ha --> l’església de Sant Sadurní.

Per la part nord, trobarem un accés a la BV-4022 des de la carretera C-16, entre els PK 107/108 (més aviat a tocar d'aquest darrer punt) en un lloc indicat, situat a 42 10 35.4 01 51 40.7, i després creuant un pont.

L'església és la part més ben conservada de l'antic monestir de Sant Salvador de la Vedella.

Edifici d'una sola nau coronada per un absis situat a llevant de l'església hi ha finestra de doble esqueixada, d'arc de mig punt adovellat.

Als murs laterals hi ha dues petites absidioles, molt poc visibles a l'exteriors. La façana de ponent té un senzill campanar d'espadanya i una finestra de mig punt adovellada, a migjorn s'obre la porta.

Tot l'edifici, construït amb carreus quadrats i a trencapunt, és mancat d'ornamentació i està plenament envoltat d'un seguit de dependències que se li han afegit al llarg dels anys, algunes de les quals corresponen a les dependències de priorat de Sant Salvador.

Notícies històriques

El monestir de Sant Salvador de la Vedella va néixer en plena repoblació del "Pagus" berguedà, quan l'any 830 fou fundada la comunitat monàstica per iniciativa del monestir urgellenc de Sant Serní de Tavèrnoles.

L'abat d'aquest monestir aconseguí del rei franc, Lluís el Piadós, l'any 835 un precepte d’immunitat per el cenobi de la Vedella, i la confirmació de les seves possessions, entre les quals cal destacar Fígols.

El topònim "Vedella" sofrí una gran evolució des dels seus orígens. Al segle XIV ja no tenia comunitat, solament un monjo depenent de Tavèrnoles, un prevere i un laic: és la època en que els abats de Tavèrnoles arrenden les rendes del cenobi als diferents senyors del Berguedà. L'any 1580 passà a dependre de Sant Pere de la Portella.”

A la Nou de Berguedà, podrem veure, a més, altres edificacions:

N O V E T A T

Visitat, de nou, el 25/08/2015:

En una de les nostres habituals passejades en busca d'edificacions medievals de Catalunya, ens vàrem acostar al --> Pantà de la Baells, on hi ha una de les nostres vistes preferides, la del --> Monestir de Sant Salvador de la Vedella.

L'havíem vist i fotografiat de lluny, l'any 2014. Situat al bell mig de les aigües del pantà, no és pas accessible.

Però ara, a ple estiu, sabíem que les aigües de l'embassament, no arribaven a tocar les velles pedres.

I avui, per “xiripa”, circulant per la carretera C-16, hem vist un petit cartell indicant un accés per anar a Sant Salvador. Desconeixíem aquest camí. Som-hi.

Val a dir que és un camí de terra, estretet al començament, emboscat i sobretot, que els primers metres, a dia d'avui, es troben en bastant mal estat. Tot i així, a baix, ens hem trobat amb dos o tres turismes, la gent dels quals, prenia el sol tranquil·lament a la platja fluvial (Fangosa, aixó sí ...) que hi ha en aquest racó de mon.

Com hi hem arribat:

Circulant per la carretera C-16, en un lloc situat a 42 10 28.1 01 51 43.0, entre els PK 107/108, a la dreta de la carretera, si circulem en sentit Guardiola de Berguedà, veurem un ampli voral, per on podrem sortir de la carretera i aparcar-hi fins i tot. (Com a referència, a l'altra banda de la carretera hi veiem una sortida per accedir a Fígols)

Al fons d’aquest lloc hi ha el començament del camí, indicat, a Sant Salvador.

Si volguéssim anar-hi caminant, en cinc minuts serem a la vora de l'aigua.

No hem arribat a tocar de Sant Salvador. Ens hagués calgut creuar a la riba de l'altre costat i no hem volgut pas mullar-nos els peus. Ens hem acontentat amb veure'l de lluny.

Embassament de La Baells