Pantà de La Baells – Cercs / Berguedà

Valoració: 4 vots.
espereu…

La presa és una construcció del segle XX

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: S'estén pels municipis de Cercs i Vilada, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XX.

Estat: Bon estat. Es pot accedir en cotxe fins una zona habilitada per aparcar-hi, a tocar de la presa. Hi ha diversos cartells indicant l’horari de tancament automàtic de les portes d’accés al recinte.

Visitable, segons consta a la pàgina web de l’Ajuntament de Cercs.

Accés - Visitat el 03/10/2014:

Entre els PK 151 i 152 de la carretera C-26 , abans de creuar el pantà pel pont, hi ha una desviació (42 07 25.4 01 52 18.6) , indicada, que permet arribar a tocar de la presa.

Localització: N 42 07 16.1 E 01 52 35.9 – Altitud: 630 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Cercs,  ens complau extreure la següent informació (Octubre 2014):

“Relacionat directament amb l'aigua, una de les principals riqueses naturals del municipi, l'embassament de La Baells va ser projectat als inicis dels anys setanta.

Es tracta d'una important obra d'enginyeria hidràulica construïda entre els anys 1973 i 1976, aprofitant el congost que li dóna nom, amb l'objectiu de recollir i embassar l'aigua del riu Llobregat i de la riera de Vilada (o del Mergançol) per a Barcelona i la seva àrea metropolitana. 


Nega una superfície de 365 Ha dels termes municipals de Cercs, Vilada i La Quar i la seva capacitat és de 115 hm3 (115 milions de metres cúbics).

El pantà de La Baells, inaugurat el 7 de febrer de 1976 pel rei d'Espanya Joan Carles I, té com a primera finalitat completar l'abastament d'aigua a Barcelona i l'àrea metropolitana, assegurant els recs del Baix Llobregat, esdevenint la principal infraestructura de regulació de tot el curs del riu Llobregat. 

La seva construcció va provocar el desplaçament de moltes famílies del poble de Sant Salvador de la Vadella i de cases disseminades, a un poble de nova construcció i el tancament de la línia ferroviària de Guardiola de Berguedà a Cal Rosal (Olvan); alhora va obligar a traçar un bon nombre de quilòmetres nous de carreteres, a construir el pont nou de Vilada i a edificar, com s'ha esmentat, tot un poble nou: Sant Jordi de Cercs.

La presa de contenció de l'aigua és un mur imponent de formigó de 112 m d'altura i 22 m d'amplada, amb una curvatura de 302 m, que conté 115 hm3 d'aigua.

 Prop de la presa es va construir, a finals dels anys 80 una central hidroelèctrica que aprofita l'aigua de la Baells per a la producció d'energia elèctrica. 


L'embassament de La Baells va comportar un evident impacte ecològic i humà en el municipis afectats, especialment en el de Cercs. Les aigües van negar una extensa part de la vall del Llobregat i de la zona de la riera de Vilada (les úniques zones de conreu que existien a la zona),
el poble de Sant Salvador de la Vadella quedà totalment submergit per les aigües, així com també l'antic nucli de la Baells i la seva meravellosa església romànica.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: