Església de Sant Salvador del Jou – Guardiola de Berguedà / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: Vora el Jou, una contrada situada en terrenys de Guardiola de Berguedà, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Tot i que a Pat.mapa es denomina a aquesta edificació Restes de l’església de Sant Salvador del Jou” , tal i com es veu a les fotografies d'aquest reportatge, el seu estat no és precisament el de ser unes “restes”.

Restaurada. No és accessible lliurament.

Buscant informació a Internet sobre la suposada “torre”, que l’acompanya, trobem que aquesta construcció, anomenada com “Torre del moro”,  es lloga.

El dia de la mostra visita ha estat un dia  amb boires destacables. Però quan hem arribat al lloc, aquesta boira ha fet encara més remarcable la bellesa dels paisatges que envolten aquestes edificacions.

Accés - Visitada el 19/12/2014:

Procedents de Guardiola de Berguedà i circulant per la carretera C-16 en sentit sud, hem pres ben aviat una desviació a la dreta (42 13 05.3 01 52 09.3, indicada, per anar a Saldes, que tot seguit ens aboca a la carretera B-400 (Gósol –Saldes – C16).

Transitarem per aquesta carretera aproximadament uns 3800 metres, fins arribar a un lloc situat a 42 13 00.2 01 50 15.6, al PK 3,500, al davant del Càmping Berguedà, on prendrem una sortida a mà esquerra indicada per anar a Jou.

(Aquesta darrera referència, també es punt d’inici d’un recorregut que ens permet visitar la Torre de Foix i l’església de Sant Climent de la Torre de Foix).

Tot i que pensem que durant la següent part de l'itinerari no comporta cap problema la localització d'aquesta edificació, us oferim a continuació un mapa, amb el detall de la darrera part del recorregut.

En un lloc (1) d'aquesta carretera situat a 42 11 45.1 01 51 31.7 – prendrem una sortida a mà esquerra, en baixada (*) . Sobrepassarem una casa, deixant-la a la dreta.

De seguida tornarem a trobar una altra casa (2),  passant pràcticament a tocar de la façana,  la deixarem a l'esquerra, continuant per la dreta. Arribem al pla, on hi ha un extens tancat per on hi circulen cavalls en semi-llibertat.

Deixem a la nostra dreta primer una gran bassa d'aigua i a continuació un camp de futbol.

De seguida trobem la darrera  desviació (3): 42 11 40.8 01 51 36.0 Girem a l'esquerra i ja ens dirigim directament a l'edificació, que ja ha estat visible amb anterioritat durant alguna part del recorregut.

Des del lloc assenyalat amb (*) fins l’església, hi ha un recorregut aproximat d'uns 800 metres.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

Petita església romànica orientada a llevant que conserva poques filades del que fou una nau rectangular amb absis semicircular i la porta a migdia.

Els carreus estan força ben treballats, disposats en filades a contrajunt, obra segurament del s. XII.

Notícies històriques

Descoberta el 1985. No se'n tenen referències documentals llevat d'una deixa testamentària del 1443.

Cal pensar que fou una simple capella que mai tingué la categoria de parroquial i que depenia de la veïna església romànica, totalment perduda, de st. Ciprià de Fígols.”

• Aquestes dues edificacions, ens han plantejat alguns interrogants, que hem intentat salvar buscant informació.

En aquesta busca d'informació a Internet sobre l’església i/o la torre, hem trobat algunes pàgines que en fan esment:

Però, que de totes maneres no ens han convençut totalment. Per exemple, el perquè de la denominació  de “Castell dels moros”  que apareix al bell mig del mapa del I.C. de Catalunya: