Església de Sant Climent de la Torre de Foix – Guardiola de Berguedà / Berguedà

Església de Sant Climent de la Torre de Foix – Guardiola de Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Guardiola de Berguedà, municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona), molt a la vora de la Torre de Foix.

Època:  Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. L'estat ruïnós en que es troba, i la vegetació, impedeixen l'accés a l'interior, completament derruït.

Altres noms: Església de Sant Climent de Vallcebre -  (Patrimoni.Gencat).

Per accedir-hi i per altres informacions, cal visitar la nostra pàgina de la Torre de Foix.

Església romànica d'una sola nau rematada amb un absis de quart d'esfera.

L'església tenia volta de pedra però actualment està destruïda i parcialment coberta de vegetació.

L'absis més estret que la nau és introduïda per un arc triomfal adovellat, amb una petita finestra de doble esqueixada.

La porta primitiva de l'església era al mur de migjorn, tapada posteriorment, se n'obrí una de nova al mur frontal que dóna a ponent. Tenia una porta de ferramenta romànica que ha desaparegut a finals del s. XX, anant a una col·lecció particular.

La única ornamentació de tot el conjunt és al mur exterior de l'absis, amb una banda de dents de serra. El campanar d'espadanya de dues obertures és al mur frontal. El parament és completament de carreus de pedra disposats en fileres i la coberta, de pissarra.

Notícies històriques

Consagrada el 1040 pel bisbe Eriball de la seu d'urgell, segons consta en l'arxiu del monestir de St. Llorenç prop de Bagà. A partir del s. XV comença la família Foix, provinents de la veïna casa de la torre de Foix.

L'església és, però, obra del s. XI i mai fou parròquia. L'edifici ha patit una degradació considerable en els últims decennis del s. XX. La vegetació que ja cobria part del mur de tramuntana ha envaït l'església i la volta s'ha ensorrat pràcticament en la seva totalitat; fet que dificulta fins i tot l'accés al recinte.”