Torre de Foix – Guardiola de Berguedà / Berguedà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vista general, entorn de l'edificació. A la dreta, es veu la façana de l'església de Sant Climent de la Torre de Foix.

torre-de-foix-guardiola-b-110722_508

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detalls: mènsules i espitlleres.

I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys del terme municipal de Guardiola de Berguedà (Berguedà) – Barcelona.

Època: Segles XIV – XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: En realitat es tracta d'una bonica casa forta que o bé es conserva molt bé o que ha estat restaurada amb força cura. De propietat privada, habitada, no creiem que sigui visitable. Al costat mateix, hi ha l’Església de Sant Climent de la Torre de Foix,

Altres noms: Casa de la Torre de Foix - (Patrimoni.Gencat).

AccésVisitada el 22/07/2011:

Quasi al davant mateix de la porta d'entrada al Càmping El Berguedà, situat al km. 3,5 de la carretera B-400, Guardiola de Berguedà – Saldes, arrenca una carretera asfaltada (N 42.21672  E 01.83771. Hi ha un cartell indicatiu: a Fígols, Cercs, Sant Corneli) que en un recorregut d'uns 2,2 km. ens conduirà a la Torre.

Arribats al lloc situat a 42.20952 01.85610 abandonarem l'asfalt i en un curt recorregut arribarem a tocar de l'edificació.

Localització: N 42.20951  E 01.85875 - O bé amb la següent notació - (Idèntic resultat) -  42°12'34.2"N 1°51'31.5"E - Altitud:  952 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

" Descripció

Construcció gòtica que consta de dues parts ben diferenciades: una torre de planta rectangular amb planta baixa i tres pisos superiors coberts a una sola vessant i un mas, també de planta rectangular, units entre sí en origen per un pont o passarel·la de fusta.

Els dos edificis quedaren units al s. XVII al quedar integrats dins de l'estructura d'una masia clàssica coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana de migdia.

La torre encara conserva part de les obertures originals (espitlleres a la planta baixa, finestres d'arc de mig punt i porta d'arc adovellat al primer pis) així com la masia (finestres d'arc de mig punt al mur de migdia i ponent i espitlleres a la planta baixa).

Notícies històriques

En origen fou una fortalesa; el primer cop que apareix documentada és el 1408.

La masia i l'església eren propietat del monestir de St. Llorenç prop de Bagà; l'any 1457 l'abat va vendre el mas i la batllia de la torre Foix a Joan de Foix, donzell de Bagà, membre d'una família que des d'inicis del s. XV eren procuradors dels barons de Pinós.

Al s. XVII les edificacions gòtiques foren transformades en masia d'esquema clàssic, essent els propietaris la família Foix Descatllar; a finals d'aquest s. XVII passà als Solanell de Foix de Ripoll que hi establiren masovers.

El 1829 retornà a la branca dels Foix de Bagà que el 1920 la vengueren a Carbons de Berga S. A.

Aquesta empresa minera hi explotava el carbó a cel obert fins poc abans dels noranta del s. XX."

A tenir en compte:

  • Pels més “aventurers”, i proveïts d'un vehicle 4x4, poden arribar al mateix lloc, al cap d'uns 2,3 km, a través d'una pista de muntanya força boteruda, que s'inicia també a la carretera B-400, a les coordenades 42.21721 01.86535, entre els PK 0 i 1, a l'esquerra, (circulant en sentit de Guardiola a Saldes) sense cap indicació, una mica després d'haver passar un pont sobre el riuet El Saldes.

Edificacions properesVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:


 A L T R E S


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Façana de l'església de Sant Climent de la Torre de Foix.