Muralles de Santpedor – Santpedor / Bages

Santpedor: antic i/o medieval

Muralles de Santpedor

Actualment, a Santpedor encara es conserven dos antics portals de la muralla, i que encara es fan servir:

El Portal de Berga i el de Sant Francesc

“Vila reial fortificada, és ben visible el recinte, abans clos.

L'any 1927 (*) el rei concedí la facultat d'engrandir les cases que estiguessin adossades al mur utilitzant el terreny de mur necessari. La vila creixia i es feia necessària la construcció d'una nova muralla amb els seus portals i barreres. Les obres començaren el 1369 i en una relació escrita de 1396 hi ha esment del "portal de Berga", de "lo portal apellat de les Verjes", el "portal de Vich", "el portal den Niseta", el "portal tancat i el "portal de Sant Francesc".

(*)  Evidentment, aquesta data és errònia. Ens semblaria lògic que es refereixin a l’any 1327 – Nota dels autors)

Portal de Berga

Situació: A Santpedor, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Altres noms: També s'el coneix amb el nom de Portal de Cal Petet - (Generalitat de Catalunya - Pat.mapa).

Època -  Segle XIV -

Protecció: No hi consta.

Estat: Bo. Encara es fa servir.

Accés - Visitada el 24/01/2014: Trobarem aquest portal al Carrer Berga, cantonada carrer Monjo.

Altres: De la pàgina web Generalitat de Catalunya - Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

“ Descripció

Portal d'accés a la vila fortificada de Santpedor, obert al sector de tramuntana del qual només se'n conserven les parts inferiors amb la porta adovellada amb grans peces radicals, així com els estretes espitlleres laterals.

El parament inferior és força regular, format per carreus de mitjanes proporcions i col·locats afilades. Conforme s'arriba a les dovelles de la clau de l'arc aquest aparell és substituït per un de més modern, segurament del segle XVIII, totalment irregular, molt més petit i desordenat.

Sobre el portal s'hi ha construït un habitatge que segurament substituí l'antiga vivenda del torreta.

Notícies històriques

La vila fortificada de Santpedor té els seus orígens al segle XII, quan l'any 1192 el rei Alfons I dóna una carta de franqueses als habitants de la vila que havia nascut a redós de l'església parroquial de Sant Pere d'Or i al sector de la seva sagrera.

Al segle XIII són documentats que tancà a Santpedor dins un clos i donà a la vila la seva estructura urbana totalment irregular i a l'entorn (dins o fora) de la muralla.”

MAPA de situació: Muralles de Santpedor - Portal de Berga

Portal de Sant Francesc - Segle XIV - Patrimoni.Gencat.

També s'el coneix amb el nom de: Portal de Cal Valeri - (Generalitat de Catalunya).

“ Descripció

Restes de l'antic portal de la vila fortificada de Santpedor, segurament construït al segle XIV. D'aquesta porta d'accés, anomenada de Sant Francesc només se'n conserven la part baixa de portal amb un arc de mig punt adovellat i amb estretes espitlleres. La part superior és adaptada a habitatge i ha estat remodelada modernament.

Notícies històriques

La vila medieval de Santpedor té els seus orígens al segle XI al formar-se a la sagrera de l'església romànica de Sant Pere.

El rei Alfons I li concedí una carta de Franqueses l'any 1192 i a partir d'aleshores el nucli degué conèixer un fort creixement estimulat pels privilegis atorgats als seus habitats.

Al segle XIII són documentats carrers i el raval vell, i al segle XIV degueren construir-se, com a molts pobles de Catalunya, les muralles que varen cloure i marcar el futur creixement de la vila

Dins aquest recinte murallat cal pensar que Santpedor no el va sobrepassar fins avançat al segle XIX.”

MAPA - Portal de Sant Francesc:

No disposem de dades

La Plaça Gran - Segle XVIII

72-santpedor-140124_502

“ Descripció

Placa rectangular tancada per habitatges de dos pisos d'alçada i baixos, a la qual hi arriben quatre carrers i dos més amb pas de volta.

La plaça reuneix una tipologia d'edificis molt característica de la vila de Santpedor i també del segle XVIII: baixos amb portals d'arc de mig punt rebaixats o amb grans arcs de mig punt adovellats, també amb llindes.

Totes són construïdes al llarg del s.XVIII segons esmenten les llindes. A un sector de la placa es troben encara habitatges amb els baixos porticats i a un extrem, l'ajuntament.

Notícies històriques

La plaça correspon a un disseny del segle XVIII a partir d'un espai prèviament delimitat per la vila fortificada de Santpedor d'origen medieval. La plaça deuria respondre al desig de donar importància a un nou espai dins els murs de la vila.

Restaurada a partir de l'any 1979 per la Generalitat de Catalunya.”

Capella de Sant Andreu - Segle XIV - Propietat de l'Ajuntament de Santpedor -

" Sala adequada per a exposicions, xerrades, etc. També s'hi realitzen casaments civils i s’utilitza com a sala de plens."

Un passeig per Santpedor

Santpedor-Informació

• Gastronomia:
    • Restaurant Cal Toni – Ronda Sant Pere, 55 – Santpedor - Tel. 93 827 23 19 - Menú diari – Bona relació qualitat / preu. Els caps de setmana, millor reservar taula per avançat.

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá