Església de Santa Maria de Claret – Santpedor / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Claret, petit veïnat de Santpedor, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - Generalitat de Catalunya *.

• No obstant aquesta datació, de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, hem extret uns fragments de text (Febrer 2014):
  • ” Una excavació de l'interior ha permès trobar la planta d'una església precedent, probablement del segle X o principis del XI.”
  • “Consta la seva presencia des de l'any 1040, en ser esmentada a l'acta de consagració de Sant Vicenç de Cardona”.
  • El campanar és una torre de defensa afegida entre els segles XIV–XV.

ProteccióBCIL - Generalitat de Catalunya *.

Estat: Exteriorment aparenta trobar-se en bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Al costat mateix hi ha el Santuari de Santa Anna de Claret

Accés - Visitada el  02/02/2014:

A les afores de Santpedor, a tocar del Polígon industrial Claret. Al davant del senyal del PK nº 4 de la carretera BV-4511.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya , ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

L'església romànica de Santa Maria de Claret és una construcció del segle XII formada per una nau rectangular coronada per un absis semicircular completament llis.

L'església ha sigut modificada al afegir-li l'edifici barroc al s.XVIII car aquesta nau es comunica amb la sagristia del santuari.

Un massís campanar de planta quadrada ha estat últimament restaurat. Sembla que podria ser una antiga torre fortificada del lloc.

Recentment l'excavació de l'interior ha permès trobar la planta d'una església precedent, probablement del segle X o principis del XI. La planta és rectangular, una mica més estreta que la romànica i es conserva una alçada de murs fins a 1'5m. A la capçalera hi ha una finestra mab pany de clau.

Campanar de planta quadrada construït amb grans carreus col·locats a contrajunt i units amb morter. La part superior del campanar és presenta dues obertures per cara i coberta de teula a quatre vessants. És una construcció massissa sense obertures, que dóna caràcter de fortalesa a l'església de Santa Maria, recentment restaurada per la part exterior.

Notícies històriques

L'església de Santa Maria de Santpedor era una de les set filials que va tenir la Seu manresana, i consta la seva presencia des de l'any 1040, en ser esmentada a l'acta de consagració de Sant Vicenç de Cardona.

Tenia terme parroquial propi i fins el segle XIV va mantenir aquest caràcter; al segle XVI quedà unida a l'església santuari de Juncadella. L'any 1184 el senyor Pere de Claret va donar l'església al monestir de St. Benet de Bages i aquest monestir tenia el dret de proveir-hi rector. Al segle XIX va perdre el seu caràcter parroquial i quedà abandonada.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *

MAPA de situació de l'església de Santa Maria de Claret.