Església de Sant Francesc – Santpedor / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Santpedor, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

• A la pàgina web de wikipedia, en data febrer de 2014, es diu:

“Actualment està en fase de reconversió. El recinte passarà a ser un auditori municipal. La primera fase -executada entre el 2006 i el 2008- va consistir en la millora de l'exterior de l'església, la segona s'ocuparà de rehabilitar-ne l'interior i adequar-lo per fer les funcions d'auditori.”

• Desconeixem si ja s'han portat a terme aquest treballs. A la pàgina web de l’Ajuntament de Santpedor, no hi hem localitzat cap informació al respecte.

Accés - Visitada el  02/02/2014:

La ruta per trobar-la és ben senzilla, com veureu al mapa de Google. A la sortida mateix de Santpedor, circulant en direcció a Callús per la carretera BV-4511, de seguida trobarem una rotonda (0) - (41 46 45.24 01 49 55.83) on hi ha una sortida cap el carrer anomenat Camí de Juncadella, indicada per anar a aquesta església.

Durant el recorregut per l’interior de Santpedor hem anat trobant indicadors per anar a l’Hotel - restaurant Ramon. Aquestes indicacions són  perfectament vàlides per localitzar la rotonda citada, doncs aquest establiment es troba a la mateixa rotonda.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Construcció religiosa: Petita capella d'una sola nau construïda sobre la base i el model d'una església anterior de la qual conserva la seva tipologia i estructura més essencial.

L'església no té absis i la porta s’obre al mur de llevant repetint un model usual a les portes romàniques tardanes del segle XIII, formada per grans dovelles amb una sola arquivolta.

La nau és coberta per una volta de mig punt en el primer tram i per una volta ogival en el tram de l'altar.

Situada dalt d'un turó és perfectament visible des de qualsevol lloc de Santpedor.

Notícies històriques

L'església de Sant Francesc de Santpedor és documentada al segle XIII, concretament l'any 1240 en diferents deixes testamentaries.

Sabem que a partir d'aquest segle l'església fou centre d'una gran devoció fomentada per les pròpies autoritats de la vila.

L'any 1605 s'hi instal·là una comunitat de servites i una masia veïna (avui perduda) acollia al sagristà i regent de la capella.

La devoció a Sant Francesc culminà l'any 1693 amb l'arribava a Santpedor dels monjos franciscans que hi fundaren una casa conventual.

L'any 1936 es destruí el retaule renaixentista i la imatge antiga d'aquesta capella.”