Església de Santpedor – Santpedor / Bages

Situació: A Santpedor, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: Església parroquial de Sant Pere d’Or - Generalitat de Catalunya. *

La trobarem a la plaça de l'església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

“ Descripció

L'església de Santpedor es un edifici d'una sola nau cobert amb voltes de creueria en cinc trams més el del presbiteri. La nau aprofita part dels murs de l'antiga església romànica. A cada costat de la nau hi ha capelles que coincideixen amb cadascun dels cinc trams de la nau.

Al costat de l'altar i presbiteri hi ha la sagristia i el campanar modern construït el segle XX car l'antic romànic fou ensorrat el 1897.

Dues de les capelles laterals foren ampliades al segle XVIII (la de les Stes. Espeines) i al XIX (la capella dels Dolors).

Portada romànica, amb restes de policromia, formada per dos arcs de mig punt adovellats en degradació i rematats per una arquivolta a mena de cornisa. Els arcs estan sostinguts per un parell de columnes totalment llises amb quatre capitells decorats amb temes vegetals i historiats: el pecat original, desenvolupat en dues escenes i les Tres Maries.

El timpà acull una figura de Jesucrist en Majestat amb els peus damunt d'un coixí i beneint amb la mà dreta. L'acompanyen els quatre animals apocalíptics o Tetramorfs símbols dels Evangelistes. El tema és rematat per una inscripció llatina "IHS XPS FILIUS MARIE". Es tracta d'un programa iconogràfic que es pot resumir com una síntesi en la que s'oposen l'Antic i el Nou Testament en el tema del pecat i la redempció d'aquest presidit pel judici final.

Notícies històriques

L'església de Sant Pere d'Or que ha donat nom al municipi i poble és documentada ja l'any 996. La meitat de l'església i de la vila que va néixer a redós de la sagrera eren propietat del monestir de Sant Benet de Bages per donació comtal. Al segle XIV la meitat de l'església resten fou entregada a la diòcesis de Vic.

Les obres de Sant Pere son àmpliament documentades: La primera església preromànica deuria modificar-se i ampliar-se al s.XII i al s.XIII; entre 1596-1599 fou construït l'actual temple gòtic que fou remodelat al segle XIX i les ultimes obres son de l'any 1847.

L'església conserva l'accés original del temple romànic amb una interessant portalada que mostra grans paral·lelismes amb la de la seu de Manresa i la veïna de Santa Maria de Mura. En els capitells s'hi ha vist la influència més o menys directa dels del monestir de Sant Cugat del Vallès. L'obra es pot datar a finals del s. XII cap a 1180.”

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá