Muralles de Barcelona / Barcelonès

Rating: 1.0/1. From 2 votes.

I N T R O D U C C I Ó

La ciutat de Barcelona va ser refundada pels romans a finals del segle I aC, sobre el mateix assentament ibèric anterior, on ja s'havien instal·lat des de l'any 218 a.C., i la varen convertir en una fortificació militar, anomenada Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino, que era situada sobre l'anomenat Mons Taber, una petita elevació on avui es troba el barri de la catedral i la plaça de Sant Jaume.

Al segle II fou emmurallada per ordre de Claudi. Al segle IV les muralles van ser reformades augmentant el seu gruix i alçada, i incorporant entre 75 i 78 torres de defensa. Aquestes muralles foren operatives durant uns mil anys.

(Extret i extractat de wikipedia: Barcelona)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La muralla de Barcelona és un magnífic exponent de l'enginyeria militar romana. Tenia un perímetre d'uns 1.270 metres, amb traçat octogonal-rectangular, i una ciutadella construïda de cara al mar. Els llenços de muralla es reforçaven amb torres habitualment de planta rectangular, amb excepció de les cantoneres i de les entrades, que eren rodones.

La primera muralla de Bàrcino, de fabricació senzilla, es va començar a construir quan la ciutat tenia la denominació de colònia, al segle I aC. Tenia poques torres, només en els angles i a les portes del perímetre emmurallat. Les primeres incursions de francs i alemanys aproximadament a partir de l'any 250 van suscitar la necessitat de reforçar les muralles.

Sota el mandat de Claudi II, en l'imperi ja decadent, Bàrcino inicia la construcció d'una millor fortificació entre els anys 270 i 300. La nova muralla es va construir sobre les bases de la primera, i estava formada per un mur doble de entre dos-tres metres i fins a 8 metres en alguns trams, amb espai al mig farcit de pedra i morter, tot i que les mostres arqueològiques més modernes demostren que també es van utilitzar com a farciment escultures, inscripcions en pedra i altres elements arquitectònics.

El mur constava d'unes 80-82 torres d'uns 18 metres d'alçada, la majoria de base rectangular i deu amb base semicircular, aquestes situades a les portalades. Les obres de millora van ser de les més importants fetes durant el Baix Imperi a la Tarraconense, i constitueixen una de les causes per les quals Bàrcino va prendre rellevància i es comença a comparar amb Tàrraco.

(Extret i extractat de wikipedia: Barcino)

Avinguda del Paral·lel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Portal de Santa Madrona

bcn-muralla-medieval-porta-de-sta-madrona-070804_501

Part posterior, carrer del Portal de Santa Madrona, cantonada Plaça de Blanquerna

Carrer Baixada del caçador

bcn-muralla-romana-c-baixada-del-cazador-070804_506

bcn-muralla-romana-c-baixada-del-cazador-070804_502

bcn-muralla-romana-c-baixada-del-cazador-070804_504

bcn-muralla-romana-c-baixada-del-cazador-070804_505

Carrer Correu Vell

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plaça Ramon Berenguer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA bcn-muralla-romana-pl-de-ramon-berenguer-070804_501

Plaça Nova

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA bcn-muralla-romana-pl-nova-070804_502bis

I T I N E R A R I

Situació: A Barcelona, ciutat capital de la província del mateix nom i capital de la Comunitat Autónoma de Catalunya.

Època: Diverses èpoques, desde el segle I a.C. passant per l'època medieval fins arribar al segle XIX en que es van porta a terme els darrers enderrocaments. Tot i aixó encara resta en peus una notable presència d'aquesta construcció.

Protecció: BCIN

Estat: La notable presència de rastres de la muralla, que diem al paràgraf anterior gaudeixen d'una relativa "bona salud".

Altres noms

Accés - Visitades l'any 2007