Mas de Palaudàries – Lliçà d’Amunt / Vallès Oriental

Situació: Dins el terme municipal de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) – Barcelona.

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta bon estat.  Sembla habitat. Desconeixem si és visitable i el tipus de propietari. Aparcament als voltants. Es quasi un miracle que aquest lloc subsisteixi envoltat de macro urbanitzacions.

Altres noms: Can Palaudàries - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 02/05/2008:

Iniciem l’itinerari des de Palau de Plegamans i Solità, a la confluència de l’Avinguda de Catalunya amb l’avinguda de Folch i Torres (41 35 44.52 02 10 50.44). Aquest punt està situat abans de la rotonda de sortida de Palau a Caldes de Montbui. Circulem per la pujada que duu a les urbanitzacions de “Can Falguera” i “Can Rovira”.

Pujant la costa seguim recte per l’avinguda de Folch i Torres, que després s’anomena carrer Major, on al final d’aquest carrer hi ha “Can Falguera”, un gran i vell casal (No confondre amb el restaurant Can Falguera, situat al començament de l’avinguda).

Abans d’arribar al final del carrer Major, girem a la dreta pel carrer del Mig (41 35 45.31 02 11 17.39 – penúltim carrer a la dreta). Al final d’aquest carrer, girem a l’esquerra i continuem pel carrer Palaudàries.

Més endavant trobem una cruïlla (carrer Baduell), però seguim recte per una pronunciada pendent anomenada carretera de Palaudàries. Durant el recorregut per aquesta carretera de Palaudàries, deixarem enrere, a l’esquerra, una deixalleria.

Al final hi ha un parell de corbes (Hi ha una corba i una contra corba evidents) i pocs metres després una bifurcació, on hi ha un cartell: “Can Rovira”, a l’esquerra (Aquest cartell no és visible venint de Palau de Plegamans. Si que ho és venint en direcció contraria) cap a on ens dirigirem i de seguida trobem una corba, des d’on surt un camí, el GR 97-3 (41 36 28 02 12 01).

Continuem circulant per aquest camí sempre recte, obviant dues bifurcacions a la dreta que trobarem al llarg d’aquest recorregut, i al cap d’un km. aproximadament, trobem el Castell de Palaudàries. Podrem aparcar al davant.

Localització: N 41 36  28.44 E 02 12  0.14 – Altitud:  154 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Masia de planta rectangular composta de varis edificis a l'entorn d'un gran pati tancat. Està formada per tres crugies paral·leles, i una altra afegida a la banda esquerra, coberta a dues vessants i carener perpendicular a la façana. La façana és de paredat i totxo, parcialment arrebossada, acabada amb ràfec imbricat. A la façana hi ha un poral adovellat de mig punt i al seu damunt una finestra coronela. Hi ha tres finestres de pedra, esculpides amb un regust gòtic, d'arc conopial i el·líptic.

Notícies històriques

La masia formava part del nucli de població de Palaudàries, que antigament era una parròquia. El terme de Palaudàries apareix sovint en la documentació dels s. X-XIII sota la grafia de "palatio aries" o "palatio daries". Formava part de la baronia de Montbui. En el fogatge de 1553 apareix esmentat Benet Palaudàries. La casa es degué aixecar en el segle passat segons la tipologia decorativa de la casa. Tot i així, ha sofert moltes transformacions posteriors.”

Vallès Oriental :Veure en un mapa més gran.