Església de Sant Julià – Lliçà d’Amunt / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A Lliçà d'Amunt, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

La trobarem a la Plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Edifici de tres naus, la central coberta amb volta apuntada i separada de les laterals per dos arcs de dues columnes.

Absis semicircular cobert amb volta de mitja taronja, l'arc triomfal de mig punt.

Al s. XVI es van afegir les capelles laterals. Del mateix temps és el campanar i el portal.

La portada és rectangular i coronada per un frontó en forma de venera i representacions de caps esculpits.

El campanar és una torre de dos cossos. El primer de paredat i el segon de carreus on s'obren arc apuntats, balustrada i gàrgoles.

Mènsules situades a la nau lateral de la dreta, en el vèrtex de la volta d'aresta. En una d'elles es representa la figura d'un àngel fins a mig cos, a l'altra hi ha la representació d'un animal amb unes grans banyes corbades, i també la figura d'un àngel.

Cal remarcar la decoració escultòrica d'elements arquitectònics a tot l'edifici: capitells decorats amb motius vegetals, clau de volta en el sotacor on es representa el colom de l'esperit sant, i els caparrons que apareixen a la portada.

L'edifici actual conserva part de l'obra primitiva del s. XI, de tipus romànic.

L'església es va començar a ampliar el s. XV, però les obres més importants es van realitzar el s. XVI: capelles de Sant Abdó i Sant Senén (1563) i la Sant Jacint (1600).

El campanar és del s. XVI, però hi ha algun indici que el cos inferior és del s. XV.

La barana superior és de 1710. L'any 1725 es van realitzar altres reformes.