Capella de Santa Justa i Santa Rufina – Lliçà d’Amunt / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Lliçà d'Amunt, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental - (Barcelona).

Accés – Visitada el 15/05/2016:

Entre els PK 8 i 9 de la carretera C-1415b (Caldes de Montbui / Canovelles), hi ha una sortida, (41 37 27.4 02 15 02.9) indicada, que accedeix a un camí, per on continuarem un cent metres, fins trobar una desviació a mà esquerra, un camí de terra, que té tancat el pas per una cadena. Hem aparcat en aquest entorn i hem continuat, a peu.

Trobarem l'ermita ben a la vora, seguint un discret però evident corriol, que s'endinsa en mig de l'arbreda, tot i que l'ermita és ben visible de seguida.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

L'església de Santa Justa i Santa Rufina es troba isolada en un pla proper a la riera de Tenes en un indret arbrat.

És una capella de nau única coberta amb embigat de fusta a dues vessants i absis semicircular amb volta de quart d'esfera.

La nau i l'absis es comuniquen per un ampli espai presbiteral. Al centre de la nau van apareixen dos murs transversals, d'uns 40 cm d'alçada que probablement corresponen a una construcció anterior al segle XII i dels quals se'n desconeix la funció.

L'absis presenta decoració d'arcuacions separades per lesenes i tres finestres de doble esqueixada. Al costat de tramuntana hi ha la capella del Roser d'època barroca.

En la restauració es va eliminar el cos de la sagristia adossat a la capella però s'ha mantingut el basament del mur a manera de petit terraplè.

L'accés es realitza per la portalada adovellada del mur de migdia, precedida pel clos del cementiri.

A la façana de ponent s'alça el campanar d'espadanya que forma un angle amb el mur de tramuntana i mostra quatre obertures.

Edifici romànic de tipus llombard dels segles XI-XII.

És esmentat des del 1072. L'any 1328 apareix en el registre dels comuns com una de les parròquies més antigues de la zona, en aquells moments estava unida Santa Eulàlia de Romança.

El segle XV perd part de la seva feligresia, per aquest motiu s'uneix a la parròquia de Lliçà d'Amunt.

No es coneix l'origen exacte de la seva edificació, però si algunes de les seves reformes: el 1502 es reformà la teulada, la portada i el campanar. L'any 1600 es va construir una capella lateral. El 1982 es va fer reconstruir tota i es va aterrar la sagristia.

• Aquí a la vora hi ha una zona on hi ha personal que gaudeix fent volar models d'aeromodelisme, especialment els caps de setmana.

Vistes des de la capella de Santa Justa i Santa Rufina