Església parroquial de Sant Feliu – Canovelles / Vallès Oriental

Situació: A Canovelles, municipi de la comarca del Vallès Oriental – (Barcelona).

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIL- Generalitat de Catalunya *

Altres noms: Sant Fèlix - Generalitat de Catalunya *

La trobarem al carrer Sant Fèlix.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2019):

L'església de Sant Feliu es troba en un carrer estret del nucli antic de Canovelles.

L'edifici original d'una nau amb capçalera d'absis semicircular i dues absidioles transversals, també semicirculars, s'ha vist lleugerament modificat.

La nau va ser allargada al segle XIII, moment que es va fer la volta de canó apuntada.

De les dues absidioles queda la del costat de migdia on també es conserva la porta adovellada primitiva, avui tapiada.

L'absis i l'absidiola presenten decoració d'arcuacions i finestra central de doble esqueixada.

La façana de ponent té sobreposada una portalada romànica del segle XIII.

Està emmarcada a cada angle per dues columnes de fust molt prim coronades per capitells simples derivats del corinti que se superposen.

Tot aquest cos que flanqueja la portada està decorat amb motius de pedra enfonsada.

Està formada per tres arquivoltes que descansen sobre dos frisos ornamentals amb decoració d'escacat, per acabar en dos ressalts i una columna al centre.

Els ressalts exteriors tenen cada un una fina columna adossada, coronada amb un capitell amb representacions de dos ocells enfrontats i al centre un altre de front amb un cap humà.

L'arquivolta exterior és decorada amb una banda en ziga-zaga esculpida que trobem també als pilars que sostenen aquesta arquivolta i a les columnes angulars de la façana.

Les columnes que sustenten l'arquivolta intermèdia tenen el fust estriat i són coronades per un capitell corinti en què el segon registre de fulles d'acant ha estat substituït per una sèrie d'animals entrellaçats entre els quals apareix a l'angle un cap humà.

Damunt la portada hi ha una finestra geminada amb la columna central de capitell amb decoració geomètrica.

Corona el frontispici un campanar d'espadanya de dues obertures.

Notícies històriques

No consta una data fixa de construcció, però en els primers registres de principis del segle XIV de l'arxiu diocesà ja consta l'existència d'aquesta parròquia.

Per altra banda, hi ha un document del 1072 pel qual Berenguer Guislabert vengué un alou situat en terme de la parròquia de Sant Feliu de Canovelles i en terme de Santa Eulàlia.

La visita pastoral de 1413 diu que tenia 15 parroquians.

La petita escalinata de la portada es construí l'any 1890.

L'altra escalinata que dóna al pati jardí davant del portal i flanquejada per dos pinacles amb bola és del 1860, tal com ho indica la inscripció.”