Església de Santa Maria de Llerona – Les Franqueses del Vallès / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A Llerona, una des les quatre entitats de població de les Franqueses del Vallès, municipi de la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Estat: Bo - No és accessible lliurament. Aparcament.

Altres noms: Església de la Nativitat de Llerona - Generalitat de Catalunya.*

La trobarem a la plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens plau extreure la següent informació (Desembre 2019):

Descripció

L'església de Santa Maria de Llerona es troba situada dalt d'un turonet vora la carretera de Barcelona a Puigcerdà, amb una escalinata que precedeix l'entrada i un entorn enjardinat.

L'edifici és de planta de creu llatina, d'una nau coberta amb volta apuntada i capçada pel transsepte i l'absis.

Aquest és rectangular cobert també amb volta apuntada, més baixa que la de la nau, i té dues finestres centrals de doble esqueixada, una sobre l'altra.

La façana de ponent conserva el portal romànic de mig punt del segle XII.

A la banda interior els brancals presenten decoració estriada que continua a l'arc que suporta.

Seguidament hi ha dues columnes llises amb capitells figurats amb una arquivolta de secció circular del mateix gruix que les columnes, amb ornamentació en entreteixits.

L'arquivolta exterior és d'aresta bisellada.

Al capitell de l'esquerra es representa un mascaró entre fulles d'acant i, en el capitell de la dreta, es representa a la Verge damunt un coixí entre dos àngels.

La construcció va ser objecte de modificacions successives.

A l'angle que hi ha entre la nau i el transsepte es van obrir dues capelles laterals, a les quals s'accedeix des dels braços del transsepte que fan de base a les dues torres de fortificació del segle XV d'alçada desigual.

Al segle XVI es construí el cor i la sagristia i un segle més tard les capelles laterals.

El 1900 fou construïda com a prolongació del braç esquerre del transsepte, la capella del Santíssim.

Culmina la façana un campanar d'espadanya reconvertit en torre de planta rectangular de quatre obertures frontals el 1762.

Pica baptismal

Peça de marbre que s'utilitza com a pica baptismal. Sembla ser, però, que es tracta de la meitat de la coberta d'un sepulcre romà.

Té forma cilíndrica, el seu interior està buit i l'exterior està decorat amb relleus que representen fulles de llorer.

Notícies històriques

L'església de Santa Maria de Llerona, situada dalt d'un turonet vora la carretera de Barcelona a Puigcerdà, és una construcció medieval, fortificada amb dues torres de defensa situades a ambdós costats de la capçalera.

El lloc és esmentat ja l'any 926, però l'edifici actual fou refet abans del 1226 i fortificat posteriorment al segle XV.

El 1485 s'hi feren forts els remences, que foren vençuts.

El seu capitost Joan Sala hi fou detingut i executat poc després.

L'església fou edificada al lloc d'una antiga vil·la romana, de la qual s'han trobat algunes restes, com ara una làpida que està encastada en un mur interior de l'església.

La pica baptismal aprofita part d'un sepulcre romà, amb decoració de fulles de llorer.