Capella de la Mare de Déu del Pla – Les Franqueses del Vallès / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de les Franqueses del Vallès, municipi de la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo - No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 01/12/2019:

0Punt d’inici: 41 39 29.9 02 19 18.9 - A la vora del PK nº 4 de la carretera BV-5151Visible des de la carretera, prop de Can Viure.

M A P A del recorregut des del punt 0 al punt 1.

1 - LocalitzacióN 41 39 30.5 E 02 19 24.5 – Altitud: 252 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2019):

Capella de planta rectangular, amb una sola nau i absis rodó.

A l'exterior presenta arcuacions llombardes.

A l'interior hi ha dues arcades apuntades, de pedra, a banda i banda de la nau.

La volta és apuntada i arrebossada, possiblement fruit d'una reforma de l'època gòtica, existia també un retaule d'estil gòtic cremat a la guerra del 1936.

A la cara de migdia hi ha l'antiga porta, tapiada, d'arc de mig punt, descoberta durant la restauració.

A ponent hi ha la porta allindada, amb una mena de timpà al damunt. Una petita finestra d'ull de bou i campanar d'espadanya (posterior).

Està situada prop del Mas Viure, orientada a llevant.

A l'interior hi havia una imatge de la Mare de Déu també destruïda el 1936.

Notícies històriques

Apareix documentada per primer cop l'any 1077 (testaments dels cònjuges Ermengol Samarell i Tuitgarda, morts el 1077 i 1094 respectivament).

També apareix en algun document de Can Viure, casa situada al costat de l'ermita.

L'any 1026, Bernat Carbó, habitant de Can Viure, fa una donació a l'ermita, l'any 1243 Ramón Carbó fa una altra donació.

Tot i pertànyer al bisbat, a Can Viure sempre han tingut cura de l'edifici.

Probablement existia una església anterior al segle XI coberta amb fusteria, que a finals del mateix segle se li va afegir l'absis, substituint un d'anterior i se li canvia la coberta edificant-la de pedra amb els arcs formers que reforcen les parets antigues.

Probablement es va edificar al segle XI i va ser modificada al segle XV o XVI tal com indica el retaule que existia i la volta apuntada.

L'any 1953 va ser restaurada pel bisbat, mantenint l'estructura original i posant al descobert la porta i els arcs.”