Torre de Seva – Les Franqueses del Vallès -Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A Marata, una des les quatre entitats de població de les Franqueses del Vallès, municipi de la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Segle XIV - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bo. Casal fortificat amb merlets i una torre. Situat dins d’una propietat privada, no és accessible lliurament, i alhora, és difícil de fotografiar.

• A la corresponent pàgina web de Vikipèdia, es pot veure una fotografia amb més bones condicions que les nostres.

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho farem amb l'etiqueta de “casa forta.

Altres noms: “Castell de Marata (?)”.

• Arribats a Marata, és senzill de localitzar, donades les dimensions d’aquesta edificació:
  • A tocar del punt quilomètric 2,8 de la carretera BV-5151.

Localització: N 41 38 47.1 E 02 18 58 Altitud: 229 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2019):

Edifici de planta rectangular orientat a migdia.

A l'extrem de la façana principal té adossada una torre de planta quadrada, aquesta té una finestra d'estil gòtic, senzilla.

A la façana hi ha un portal d'arc rodó, encabit dins d'un més antic i de dimensions majors, amb un escut en el centre.

En el primer pis es conserven dues finestres d'arc conopial, gòtiques, i una renaixentista en el centre, té gravada la data del 1561.

També hi ha dues finestres d'arquets, tipus coronella, però sense columneta.

La part superior es va afegir amb posterioritat, com s'observa pel parament.

Hi ha matacans i obertures d'espitllera en els tres pisos.

Finestres

1-. Dues finestres situades al mur de la façana de migdia de la torre vella.

Tenen forma rectangular, ampit de poc voladís i a sota decoracions amb rosetes i caps humans en una de les finestres.

Les bases presenten una decoració geomètrica, d'on surten petites columnetes adossades al marc i, al seu damunt, petits capitells.

Els arcs són de mig punt rebaixat, presenten una mena de calats típicament gòtics, amb decoracions de rostres humans a les puntes.

Una de les finestres té guardapols rectangular, mentre que l'altra és conopial.

Tots dos acaben amb una petxina.

2-. Situada al mur de la façana de migdia de la torre vella.

Té forma rectangular i ampit de poc voladís i la part inferior està decorada amb una línia horitzontal que té forma d'espiral.

L'obertura està emmarcada per una mena de rectangle del que sobresurt la base i la zona superior, i en aquesta darrera hi ha dues volutes planes.

La llinda està decorada per un fris amb tríglifs i flors, al centre una mena de flor de lis, i coronant la finestra hi ha un guardapols.

Presenta gravada la data de 1561.

Casal fortificat amb merlets i una torre.

Segle XIV.

És prop de l'accés a Marata.

L'arxiu de la torre tenia documentació que anava des de l'any 1028 (es desconeix on es troben).

El llinatge dels Masserata està documentat des del segle XII, no se sap si es tracta dels habitants de la torre, ja que durant molts anys la historiografia ha confós la Torre Marata amb la Torre de la Seva.

Gallardo esmenta que en un document de l'arxiu apareix Bertran de Seva com a fundador de la casa actual al segle XIV.

La casa ha anat passant a diferents mans: els Clariana de Vic, els Margarola, posteriorment va passar els Marimon i els actuals propietaris són els Borrell.

Per la data de la finestra i la tipologia de les altres finestres es pot suposar que la construcció és del segle XVI i que posteriorment es reformaria.

Capella de Montserrat

Al costat de l'edifici fortificat es troba aquesta esglesieta, dedicada inicialment a sant Abdò i sant Senen, i posteriorment a la Mare de Déu de Montserrat.

És una construcció de petites dimensions (10 x 5 m aprox.), de nau única i absis rodó.

Hi ha un petit campanar d'espadanya, porta allindada i a sobre un petit ull de bou.

Està coberta per volta de canó amb unes franges que simulen arcs faixons però que no tenen funció constructiva, decorats amb motius florals.

El parament interior està pintat imitant carreus.

A l'arrencada de la volta hi ha una franja amb lletres sobresortint: "Agraig la restaura en 1918 Anton Marimon recorda sa muller Maria Planas verge de Montserrat pregueu per nosaltres".

L'antiga capella estava situada prop de la Torre Magarola.

L'actual va ser reedificada el 1606.

L'any 1919 l'interior va ser restaurat per Anton Marimon, amb regust modernista. Fou saquejada el 1936.