Capella de Sant Iscle i Santa Victòria de Can Guilla – Les Franqueses del Vallès / Vallès Oriental

F O T O S

Al bell mig de la fotografia, a l'altra banda de la terra treballada, perfectament mimetizada amb l'entorn, pràcticament invisible, hi ha aquesta esglesieta.

Situació: En terrenys de Les Franqueses del Vallès, municipi de la comarca de Barcelona.

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Ho desconeixem, doncs no vàrem arribar a tocar. Situada dins d’unes terres de conreu, de propietat privada i custodiada per uns gossos cridaners, no vàrem gosar acostar-nos-hi ...

Accés – Visitada el 01/12/2019:

0Punt d'inici41 39 35.0 02 17 41.0 – Havent estudiat amb antelació, des de casa, sobre planell,  el possible itinerari, aquestes són les coordenades del lloc des d’on vàrem preveure sortir amb destinació a aquesta esglesieta, un lloc de la carretera N-152, on a continuació prendríem una sortida, seguint pel carrer que a Google Maps s'identifica com a Avinguda dels Gorgs.

Desconeixem la idoneïtat i/o les condicions d'aquest camí, doncs tal i com hem dit abans, no hi hem arribat.

Localització: N 41 40 05.8 E 02 18 23.5 - Altitud: 245 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2019):

Capella situada en zona rural, a prop de Can Guilla.

Està arrebossada i té nau amb planta rectangular i volta de canó l’absis orientat a llevant.

El portal d’entrada, orientada a migdia, té arc de mig punt i a sobre d’ell una finestra d'ull de bou; ambdós descentrats.

De la coberta en sobresurt un campanar d'espadanya.

A l'interior es veu clarament que la volta ha estat afegida posteriorment, mentre que l’absis és ben romànic.

Notícies històriques

La construcció té tota l'aparença d'un edifici del s. XI, de manera que si la primitiva erecció hagués correspost al s. X, època de devoció i difusió del culte a Sant Iscle a Catalunya, l'edifici actual hauria estat el segon que allí hauria existit.

No tenim cap document històric d’aquesta capella.

Segons Mn. Vullacrossa la capella està emplaçada al lloc on hi hagué una vila romana; aquest indret creiem que s'ha d’identificar amb la Vila Vella que cita un document del 1226.

A prop de la capella hi ha una creu de terme susceptible d'admiració.