Capella de Sant Genís – Palau-solità i Plegamans / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Palau-solità i Plegamans, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Estat: Poques restes, pràcticament restes testimonials, situades dins dels jardins d’un extens equipament de la Generalitat de Catalunya, Can Gordi.

Indispensable circular per aquest lloc amb el coneixement i el consentiment d’algun responsable d’aquestes instal·lacions (Centre educatiu els Castanyers).

Camí de la Serra

• Comentari:

Ens ha costat una mica, trobar-la.

Al adonar-nos de que no eren correctes les coordenades de situació que portàvem, vàrem recavar informació a diverses persones de la població.

Curiosament, cap d'elles coneixia aquesta ermita. Una persona al dir-li que buscàvem una església romànica, ens va enviar a --> Santa Maria. Una altra al dir-li capella de Sant Genís, ens va enviar a l’església de Sant Genís (Església parroquial de Sant Genis de Plegamans). Dues persones més, no en tenien ni idea.

Finalment, vàrem localitzar el carrer camí de la Serra, i enfilant-nos, en sentit nord, vàrem arribar al lloc desitjat.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

Les restes de l'antiga església parroquial de Sant Genís de Plegamans són a llevant de Palau de Plegamans. Està a l'interior del clos de Can Gordi, antiga masia que actualment és el centre educatiu Els Castanyers.

És un edifici petit d'una sola nau rectangular que antigament formava part d'un edifici més gran, els fonaments del qual estan soterrats i no es veuen.

L'antiga església tenia planta de creu llatina amb unes mides de 22 metres de llargada i 8 metres d'amplada; la porta era a la façana meridional, força al centre de la nau, i era protegida per una espècie d'atri.

Actualment, a la façana principal hi ha una porta d'arc rodó i un petit campanar d'espadanya. En un angle exterior, mig ocult, hi ha la figura d'un àngel amb una inscripció.

També es conserva el que va ser la casa del capellà, adossada a la capella.

Notícies històriques

Hi ha constància de l'església de Sant Genís l'any 1013, en un document del cartulari de Sant Cugat del Vallès, en el qual figura "...ipso vallo de S. Genesii".

L'any 1121, el temple va ser consagrat per Sant Oleguer. Va arribar fins al segle XX sent l'única església que es trobava a les terres de Plegamans, malauradament, va ser cremada dues vegades durant la Guerra Civil i finalment es bastí al capdamunt del poble l'actual església parroquial restant aquesta abandonada.

Actualment la capella forma part del Centre Educatiu Els Castanyers.”