Llotja del Blat – Tortosa / Baix Ebre

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


  • En primer lloc potser caldria definir que és una Llotja:

Segons Vikipèdia, una llotja o llonja,[1] a l'Edat mitjana, era un edifici destinat a les transaccions comercials fetes pels mercaders o pels corredors d'orella que feien d'intermediaris.[2]


Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre. Més concretament, al Parc Municipal, situat entre l'avinguda de la Generalitat i el riu Ebre.

Època: Segle XIV – Gòtic -  Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. Unes grans vidrieres permeten la visió de l'interior, on hi destaquen les figures dels Gegants de Tortosa.

Altres noms: Llotja de Tortosa / Llotja / Porxo del blat - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 28/08/2018.

Dins del Parc de Teodor González, a tocar de la Rambla de Felip Pedrell.

Localització: N 40 48 31.3 E 00 31 09.0 – Altitud: 9 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

“ Descripció

Edifici de planta rectangular obert a l'exterior mitjançant arcades apuntades per tres dels seus costats: el quart que mira al N és tancat per un mur de maçonaria al que s'obren dues finestres geminades amb arcs superiors trilobulat i primes columnes de separació amb capitells decorats amb fulles esquemàtiques i una rosseta central per banda.

 L'interior es troba dividit en dues naus longitudinals d'igual mida (les separa un mur obert també per tres grans arcades centrals i dues extremes més petites; totes de mig punt).

El terra és de lloses de pedra i la coberta és de teulada a dues aigües, amb teula àrab recolzada directament sobre llistons de fusta sostingudes per bigues.

 Els murs són de carreus de pedra, igual que els angles, arcs exteriors i pilastres, així com les esmentades finestres geminades.

 La resta és de maçoneria arrebossada a l'exterior i emblanquinada a l'interior.

 Es troba ubicada a l'extrem NO del parc de Teodor Gonzàlez, formant part del conjunt d'esbarjo d'aquest  (? ...)

Notícies històriques

En un principi es trobava prop dels terrenys de l'actual mercat, entre els carrers Llotja, plaça de la Pau i Felip Pedrell.

La cèdula que autoritzava la construcció, com a dipòsit de mercaderies i centre de contractació, fou concedida per Ferran, fill d'Alfons III.

 L'inici de la construcció és el 1396, en ésser confirmat el privilegi per Pere III, i es va acabar el 1373 (es va finançar amb els impostos de tipus comercial sobre càrrega i descàrrega de mercaderies).

Constituïda el punt de partida de la línia comercial de la ciutat, que es mantingué fins el s. XIX i que anava pel c/de Fusteries, plaça de les Cols, de la Font, Pont de Pedra (Pescateria), c/ dels Sastres (ara de la Rosa) i plaça de Dalt (de la Cinta), acabant al portal del Romeu.

 En el segle XVI es va prolongar la construcció amb dos pavellons adossats a la banda sud i es va acabar el 1586.

En el segle XVII, passà a ser propietat militar i és convertí en dipòsit de guerra.

Tornat a recuperar, deixà de complir definitivament funció comercial el 1716 amb el Decret de Nova Planta, que va anular el Consolat del Mar.

Més tard es va tornar a utilitzar amb finalitats militars (era del Govern Militar) i el s. XIX i destruïdes les construccions annexes, es traslladà al Parc el 1932. “


* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

 Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: