Palau Despuig – Tortosa / Baix Ebre

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre.

Altres noms: Antiga Biblioteca Popular Infantil - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitat: 28/08/2018.

Carrer de la Rosa nº 8.

Localització: N 40 48 47.9 E 00 31 19.3 – Altitud aproximada: 8 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

“ Descripció

En aquest edifici es troba allotjada la Biblioteca Provincial de la Diputació, i en els baixos el Servei de Joventut.

La façana és de carreus de pedra a la planta baixa i al pis noble, aquest força restaurat, i arrebossada en el pis superior, al que s'obre un triple finestral gòtic amb arcs lobulats i columnes de capitells vegetals.

El ràfec és de fusta i està sostingut per caps de biga amb treball de senzilles motllures.

A la planta baixa s'obren la porta, d'arc de mig punt adovellat, i una finestra rectangular atrompetada a la base, amb culs de llàntia esculpits.

A l'interior els elements que conserven l'estructura original són el vestíbul i el pati central.

El primer és delimitat per dues arcades de mig punt adovellats i conserva l'enteixinat del segle XV.

El pati és de planta trapezoidal amb escala exterior que comunica amb els dos pisos superiors.

En el primer pis es transforma en una galeria, sostinguda per un arc escarser, amb sostre embigat i oberta al pati mitjançant una arcada de mig punt sostinguda per esveltes columnes.

El tram superior d'escala és penjat sostingut per un doble arc que es recolza a la vegada sobre una mènsula en degradació.

Al pati s'obren portes i finestres de les diferents dependències.

En el mur del fons n'hi ha de tapiades que connectaven amb un sector de l'edifici avui independitzat.

Destaca la porta de l'entresòl, amb les armes dels Corder. “

El solar del casal fou donat per Ramon Berenguer IV a Roger Despuig, cavaller rossellonès.

Ha estat possessió de la família fins el segle XVII.

L'edificació actual sembla que correspon a una restauració o reconstrucció del segle XV.

Abans de la darrera restauració, el vestíbul i el pati quedaven amagats per estances del que havia estat la "Fonda Rosa" i després una sabateria.

A principis dels anys cinquanta del segle XX fou adquirit i començat a reconstruir per la Diputació Provincial.

El solar inicial era bastant més gran.

Hi pertanyia la vivenda que hi ha just darrera i que mira al carrer del Vall, i sembla que el veí Palau Oriol, ja que en els murs mitgers hi ha antigues portes i arcs de comunicació tapiats.

El fet que a la porta de l'entresòl hi hagué l'escut dels Corder es deu a que a una filla de Cristòfor Despuig, que heretà el palau, era casada amb Francesc Corder i Desprats.

L'escut de la façana, junt a la porta d'accés, no ha estat identificat dins l'heràldica local. “