Font Gòtica – Tortosa / Baix Ebre

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre.

Època: Segle XIV – Gòtic -  Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo.

Accés – Visitada: 28/08/2018.

Carrer Ciutat, cantonada carrer Doctor Ferran (Carrer de Jaume Ferran, segons apareix a Google Maps). A la vora de la Rambla Felip Pedrell.

Localització: N 40 48 48.8 E 00 31 17.4 – Altitud aproximada: 9 m.

Es tracta només d'una part de la font gòtica, doncs en principi la seva secció era octogonal.

Es troba encastada en el angle conformat a l'extrem E. del palau Oliver de Boteller.

Actualment es conserva el costat principal i part dels dos que el seguien, encara que es manté l'estructura de torre amb merlets i cobertes cònica.

A la base hi ha les aixetes i una pica correguda, a una alçada de 80cm.

A sobre, destaquen, a la cara frontal, dues plaques commemoratives on es recorda, al mateix temps que conté la data 1608, la restitució de les aigües a la font després dels anys 30 del segle XX.

A sobre d'ella hi ha dos angelets que sostenen l'escut de Tortosa emmarcat per motllura sostinguda per dos caps, i és aquesta la que dóna als susdits merlets i al remat.

Notícies històriques

La font es trobava en un principi com element centrador de la plaça de la Font, avui dita Agustí Querol.

Es va construir a les darreries del segle XIV, i a sobre, com a coronament, s'hi afegí la figura d'un Sant o Àngel.

Era en principi un element aïllat, és a dir no adossat a cap edifici.

En remodelar la plaça, l'any 1879, la font es va desmuntar per després tornar-la muntar al costat del Palau Oliver.”