Casa de la Diputació del General – Tortosa / Baix Ebre

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre.

Estat: Bo. Desconeixem si és visitable.

Altres noms: Casa del General – Antiga casa de la Generalitat - Generalitat de Catalunya.*

La trobarem al carrer Canvis nº 7, a tocar de la Rambla Felip Pedrell.

Construcció que fa cantó amb els c/ Canvis, Dr. Ferran i Avda. Felip Pedrell.

Es tracta d'un edifici de murs de carreus de pedra en el que s'adverteixen construccions i adobs de diferents èpoques.

La façana principal és la del c/ Canvis, amb una portalada d'arc mig punt adovellat, que ara dóna pas a les vivendes i dues allindades pertanyents a un magatzem i una impremta; en els pisos s'hi obren balcons.

La façana del c/ Dr. Ferran és el més complexa per presentar diferents tipus de construcció.

L'angle 0 és encoixinat d'acabat irregular i sent la resta de carreus de pedra.

En alguns punts, especialment per reomplir finestres, es veuen carreus col·locats amb posterioritat.

A la base, una portalada adovellada de mig punt que quedà truncada a la part superior per una finestra i ha estat a més cegada amb carreus de pedra.

La distribució d'obertures en aquesta banda es veu alterada.

El mur posterior que mira al riu és fet amb carreus encoixinats fins a meitat del 3er pis, on hi ha una petita cornisa que dóna pas a un sector de mur fet amb totxo i arrebossat, a una alçada que als altres murs hi trobem també carreus.

Aquest casal fou seu de la Generalitat a Tortosa. Construït possiblement en el s. XIV.

En ella o en algun habitatge veí s'hi ubicà també, a l'Edat Mitja, la "Casa dels Canvis i dels Comuns o Dipòsits de la Ciutat de Tortosa" (a ella pertany la làpida encastada en el mur del Palau Oliver de Boteller).

Transformada posteriorment en casa de veïns, en ella visqué uns anys el Dr. Ferran, tal com indica una placa commemorativa encastada la mur N l'any 1952.

El lloc on es situa aquesta construcció era fins darreries del s. XIX l'accés al pont de barques que creuava l'Ebre.

El c/ Dr. Ferran és va dir molt temps la pl. del Pont de Barques, i després c/ de la Càrcer. “