Palau Oriol – Tortosa / Baix Ebre

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre.

Altres noms: Antiga Escola d’Art - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitat: 28/08/2018.

Carrer de la Rosa nº 6. Relativament a la vora de la Rambla de Felip Pedrell.

Localització: N 40 48 47.5 E 00 31 18.9 – Altitud: Aprox. 7 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

"Descripció

Edifici reformat en els anys noranta (Segle XX) , no destinat a un ús concret des de que fa un any va ser traslladada l'Escola d'Arts i Oficis de la Diputació que l'ocupava.

Es troba organitzat al voltant d'un pati central, al que s'accedeix a través d'un vestíbul.

L'interior es troba força reformat respecte l'estructura gòtica original.

Es conserva l'arcada que obre l'escala al pati, d'arcs apuntats sostinguts per esveltes columnes de capitell amb motius vegetals i a la base escuts treballats amb relleu referits a la Generalitat i altres.

Uns arcs tapiats en el mur esquerre palesen la comunicació que antigament devia existir amb el veí Palau Despuig.

La façana presenta tres nivells: el de planta baixa-entresol, de carreus de pedra en estat original, amb portal adovellat de mig punt, tres finestres amb esplandit i emmarcaments motllurats amb culs de llàntia;

el nivell principal, amb carreus més petits i força restaurats, i tres finestrals allindats moderns oberts;

i el nivell de golfes, separat per una senzilla motllura horitzontal i de mur arrebossat, al que s'obre una arcada de finestres d'arc escarser separades per petites motllures classicistes.

El ràfec és de fusta, sobre caps de biga treballats amb senzilles motllures.

Notícies històriques

Possiblement formava part del solar que Ramon Berenguer IV va cedir a Roger Despuig, cavaller rossellonès, pels serveis prestats en la reconquesta de la zona.

La similitud constructiva i els elements de comunicació, ara tapiats, fan pensar que el segle XV eren encara una mateixa construcció.

Sembla que com a palau ha estat possessió de les famílies dels Marco, Oriol i Bellet.

L'edifici fou reconstruït en part el 1971. Aleshores van aparèixer antigues construccions que possiblement eren part de la muralla romana i la torre que flanquejava el Pont de Pedra, a l'extrem del carrer.

Com a escola d'art va funcionar des del 1952.

El pati del palau va ser restaurat, s'hi van afegir nombrosos elements i motius arquitectònics del Palau dels Purroy, que es trobava al carrer Mercaders i que va ser enderrocat. “