Palau dels Oliver de Boteller – Tortosa / Baix Ebre

Situació: A Tortosa, ciutat, municipi i capital de la comarca del Baix Ebre.

Època: Segle XV - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Actualment és la seu dels Serveis territorials a les Terres de l’Ebre.

Accés – Visitat: 28/08/2018.

Situat al carrer del Doctor Ferran i Clua.

Localització: N 40 48 48.0 E 00 31 16.7 – Altitud: 7 m. La posició de la icona en el nostre napa, és aproximada.

“ Descripció

El palau Oliver dels Boteller, actual seu dels Serveis territorials de Cultura de Tortosa, no es troba avui al lloc que ocupava originàriament.

Bastit a les darreries del segle XV a la vora del riu, formava part de l'illa de cases compresa entre els carrers de les Botigues de la Sal, de la Llotja i de Felip Pedrell, en el sector corresponent a l'eixample urbà dels segles XIV-XV.

Hom creu que es corresponia amb un palau anterior.

Com la majoria de les construccions que miraven al riu en el mateix sector va sofrir grans desperfectes amb la guerra de 1936-39.

El 1962, la façana va ser traslladada al solar on la trobem avui, ocupat antigament pel desaparegut Palau Municipal.

De l'edifici original es conserva també un enteixinat de la sala noble, a la primera planta. La resta és de construcció moderna.

La façana, molt austera, té aparença massissa tant pel predomini del mur sobre els buits com per la utilització de carreus de pedra ben treballats.

Les obertures, la divideixen en tres nivells, corresponents a la planta baixa i dos pisos, i com a remat superior té una línia de merlets decoratius.

Els dos nivells inferiors són separats a més per una cornisa-motllura horitzontal.

A la planta, el portal té forma d'arcada de mig punt amb grans dovelles i està descentrat respecte a l'eix.

Al seu costat hi ha tres finestres rectangulars.

Al primer pis, només s'hi obren tres finestres, també rectangulars, corresponents a tres més de petites en el nivell superior.

Al flanc del palau que mira als Quatre Cantons, hom hi va adossar la part central de la font gòtica del segle XIV, situada originàriament en l'actual plaça d'Agustí Querol (abans plaça de la Font).

Placa de la taula de canvis de Tortosa.

Placa de pedra treballada en relleu encastada en el mur lateral del Palau Olivar de Boteller.

Consta d´una inscripció emmarcada per un rectangle, sostés a la vegada per dos "putti" plantats sobre petites mènsules.

La inscripció resa: "TAULA DE CAMBI E DEPOSITS DE LA CIUTAT DE TORTOSA 1876".

La família dels Oliver de Boteller tingué en la Tortosa del segle XVI un paper fonamental.

Era el resultat de la unió d'una branca de la noblesa tradicional amb una de la nova burgesia, en un moment clau en què la ciutat s'obria als negocis i a l'activitat mercantil.

El palau, d'acord amb això, era un dels més ben guarnits de la ciutat, va ser utilitzat en diverses ocasions com a hospedatge de personatges reials.

Entre altres, hi residí temporalment el 1585 Felip II de Castella.

Posteriorment, va pertànyer a la família dels Jordà i a la dels Guzman de Villoria.

En els darrers temps del segle XIX, hom hi instal·là el Banc de Tortosa primer -1881- i el Club Recreatiu després -1895-.

Posteriorment, va ser utilitzat també com a seu de l'Ateneu.

La professió de canvista ja es tracta a les "costums" de Tortosa.

La "taula de canvi" adquirí importància especialment des del s. XIII, i des del 1587 es va municipalitzar, inaugurant-se oficina oficial. “

* informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya