Jardí botànic Mar i Murtra – Blanes / Selva

espereu…

Algun lector es podria preguntar, amb tota la raó del món, que què hi pinta en aquesta web una pàgina documentant uns jardins.

Què hi té a veure amb els castells i/o altres edificacions medievals ?.

Hem de dir categòricament, que no hi té a veure res de res.

Ara bé, consideraríem un pecat, potser fins i tot mortal de necessitat, si en una visita a la comarca de la Selva o les seves rodalies, hom no anés a veure, ni que sigui d'esquitllada, aquest meravellós racó del nostre país.

Com diem en una altra pàgina, (Qui som ?) “voldríem que aquest treball fos útil tant als aficionats a la història i a las pedres antigues com ho pugui ser també per a les persones que vulguin fer una sortida lúdica o paisatgística.”

Per nosaltres, que no quedi.

Benvinguts al paradís ... benvinguts als jardins de Mar i Murtra

1

2

3

4

5

6

7

I T I N E R A R I

Colors, olors, textures ... tots els sentits s'exciten vivament quan es trepitja per primera vegada aquest racó de món.

Plantes i flors de totes les mides i colors. Arbres, cactus, enfiladisses ... totes les espècies vegetals hi tenen cabuda en aquest jardins ...

¡ Endavant, passeu i gaudiu-ho !

Situació: A Blanes, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XX - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Visitable: Mar i Murtra - Informació.

Accés – Visitat el 06/02/2016

Trobarem l'accés al Passeig de Carles Faust. Introduint al navegador les coordenades indicades a continuació, s'hi arribarà sense problemes.

Localització: N 41 40 36.0 E 02 48 07.0 – Altitud: 45 m. Aquestes dades corresponen al lloc on hi ha la porta d’entrada als jardins, situada bastant a la vora del Port de Blanes. Al davant hi ha una petita zona d’aparcament.

“ Descripció

El conjunt arquitectònic del Jardí de Mar i Murtra està composat, a més les pèrgoles, els magatzems i els espais de treball, pels edificis de l'entrada del Jardí i pels templets o miradors que hi ha entre la cala de sa forcanera i la cala bona.

Pel que fa a la casa-pèrgola de l'entrada, destaquen els esgrafiats de tipologia clàssica i el balcó cantoner amb sostre específic i mènsules de ferro forjat.

També són interessants el pati d'entrada i la terrassa balconada de rajol, amb tocs de decoració barroca com les motllures i acabaments cargolats.

Pel que fa als miradors, destaca el dedicat a Linneu, situat sobre uns penya-segats, de tipologia clàssica.

Consta d'un edifici circular de petites dimensions sostingut per un aterrassament artificial i té un seguit de vuit columnes gairebé dòriques cobertes amb una cúpula de rajol i obra.

El Jardí fou fundat per l'industrial Alemany Karl Faust Schmidt (1874-1952) l'any 1921.

Després de comprar les vinyes i terrenys pertinents, ajudat, entre d'altres, pel botànic català Pius Font i Quer (1888-1964), va començar la tasca d'aclimatar plantes exòtiques de tots els continents partint de la construcció de varis dipòsits d'aigua.

Des de 1961 està sota patronat de l'Ajuntament de Blanes.

El Jardí té més de 200 mil plantes de 6 mil espècies d'arreu del món, incloent les 150 espècies en perill d'extinció i ja desaparegudes del seu hàbitat original.

Forma part de la Comunitat Internacional de Jardins Botànics i alberga un important centre d'investigació científic.

Des de 1995 és considerat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

La part arquitectònica del Jardí fou planificada per Josep Goday i Casals i Francesc Folguera i Grassi.”