Palau dels Cabrera – Blanes / Selva

palau-dels-cabrera-100204_502bis

Palau.

Informació extreta de la pàgina web de l'Ajuntament de Blanes.

Situació: Dins de la localitat de Blanes, a la comarca de La Selva – (Girona.)

Època: Segle XIV - Gòtic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Arquitectònicament, el Palau forma un sol cos d'edifici amb l’església. Es pot aparcar a la plaça del davant mateix. Desconeixem l'estat del seu interior, no hem passat de la contemplació de la façana.

Altres noms: Castell Palau dels Vescomtes de Cabrera - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 04/02/2010:

Dins de Blanes, cal localitzar en primer lloc el carrer Ample i a continuació, una travessia, el carrer Nou (41 40 30.2 N 02 47 29.2). Dalt de tot d'aquest darrer carrer trobarem l’església de Santa Maria i al costat, les restes del castell - palau dels vescomtes de Cabrera.

LocalitzacióN 41 40 33.1 E 02 47 34.4 - Altitud: 21 m.

Altres: De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

Edifici de planta rectangular del qual en resta sobretot o gairebé només la façana.

Originalment estava estructurat en planta i pis, sustentats amb volta de creueria, al voltant d'un pati d'armes, i dotat de quatre torres de defensa.

L'església de Santa Maria era llavors una petita construcció inclosa al fort i el seu campanar, una de les torres.

Actualment les úniques parts conservades, a part de l'actual església, són la base que salva el desnivell, les restes de murs meridionals i orientals, la sagristia i la façana occidental. Aquesta consta d'una gran porta amb arc de mig punt adovellat i de dues finestres trevolades de diferents mides.

A les restes de murs perimetrals meridionals s'entreveuen encara dues arrencades de volta de creueria. A la part oriental, resten també dues finestres, però sense grans pedres com les de la façana principal.

Pel que fa a les parts interiors dels murs i la façana, es conserven restes escultòriques a les vàries arrencades de volta amb decoració humana i heràldica. Alguns dels capitells i elements escultòrics es poden veure reaprofitats a la veïna església. La part desapareguda era la més imponent i alta, tal com s'adjunta en la reconstrucció proposada pel Servei de Monuments de la Diputació de Barcelona de mitjans segle XX.

Notícies històriques

Les primeres notícies es remunten al segle XI quan es vincula al vescomte Sunifred de Girona i als seus successors, els Cabrera.

Del segle XII al XIV el castell serà possessió de la família de cavallers de cognom Blanes, feudataris dels Cabrera.

Al segle XIV, en un context de creixement urbà i d'activitat portuària, els vescomtes de Cabrera recuperen el fort (1381). És llavors quan el mestre d'obres Arnau Bargués s'encarrega de la seva fàbrica gòtica.

Durant el segle XV el palau es convertirà en la residència principal dels vescomtes.

Des de 1623 el palau, venut, va servir de caserna de soldats.

Al final de la Guerra dels Segadors fou atacat i ocupat, així com la vila, pel regiment del marquès de Montara, representant de la Corona.

El 1694, finalment, durant la Guerra de la lliga dels Augsburg, les tropes franceses del General Clark van atacar i dinamitar el palau.

Posteriorment l'espai de l'església anà augmentant les capelles meridionals i ocupant part de l'antic castell, que va caure en estat d'abandonament.

Les seves pedres es van aprofitar per a fer altres construccions, al mateix palau i a l'església.

Les restes actuals del palau són la façana, unida amb l'església, i la torre campanar. A la part interior actualment existeix una edificació del segle XX que té un ús cultural i d'esbarjo de gestió municipal."

• Difícil de fotografiar donat que la plaça està inundada de cotxes ...
  • A la vora de la cruïlla dels carrers Ample i Nou, hi ha la Font Gòtica (Segle XV).

• Una pàgina de referència sobre Blanes

Selva : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S

Veurem a continuació tres fotografies de la bonica població de Blanes.  Malauradament, estan fetes en un dia molt ennuvolat, d'hora i amb poca gent pel món ...

blanes-100204_502

Passeig marítim.

blanes-100204_504

Platja, barques de pesca.

blanes-100204_505

Al fons de la fotografia, dalt d'un turó, es veu la torre del castell de Blanes, també anomenat Castell de Sant Joan.