Església parroquial de Santa Maria de Ginestar – Sant Gregori / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Ginestar, entitat de població de Sant Gregori, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt abandonada. Tant el camí d’accés, com l'entorn, són presa de les males herbes. No és accessible lliurament. Tampoc sembla que l'interior sigui molt visitat. Hi ha un petit cementiri adossat.

Accés – Visitada el 27/05/2016:

Carretera GI-531 (Les Planes d'Hostoles / Sant Martí de Llémena / Sant Gregori / Girona). En un lloc situat a 42 00 56.3 02 43 06.6 – (No és visible en el nostre mapa de Google), davant mateix de la fita del PK nº 11, hi ha una sortida de la carretera, indicada, per on hem de seguir.

Cal aparcar el cotxe al voral de la carretera i continuar a peu, per un camí de terra, en lleugera baixada.

És un camí curtet, discret, envaït de vegetació baixa, però transitable sense més problemes. Trobarem l’església molt a la vora.

Localització: N 42 00 54.0 E 02 43 01.7 – Altitud aproximada: 141 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Petita església d'origen romànic de planta rectangular, una sola nau i absis semicircular a la part posterior.

Les parets portants són de maçoneria arrebossada a les façanes, deixant a la vista els carreus de les cantonades i els que emmarquen la porta d'accés.

La coberta és de teula àrab a dues vessants.

El campanar, adossat a una façana lateral, és de planta quadrada i coberta de pedra a quatre vessants.

La capella és situada paral·lelament a un alt marge natural del terreny, des de la seva part superior s'accedeix a l'últim pis del campanar per un petit pont de pedra.

La façana principal presenta, a la part superior, un frontó abarrocat molt senzill i la porta d'accés és emmarcada amb carreus bisellats. La nau interior és coberta amb volta de canó.

A la part posterior hi ha un cementiri.

Aquesta església és d'origen romànic.

És esmentada en un document del segle XII (1184), testament de Da. Dolça, senyora de la Vall i Castell d'Hostoles, la qual llega dos sous a l'església de Santa Maria de Ginestar.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Gregori, el següent text (Maig 2016):

“ Aquesta església parroquial es coneix des del 1184, però la seva estructura, amb un absis semicircular allargassat, li dóna una cronologia anterior, de cap a l'any 1000.

Al segle XVII se li afegí la sagristia, una capella i el campanar, de torre de planta quadrada, i es reformà la façana.

Al costat hi ha la rectoria, un edifici del segle XVIII.”

• Des de aquesta mateixa pàgina de l'Ajuntament de Sant Gregori, es pot obrir una altra finestra, on apareix una bonica fotografia d'aquesta ermita.