Església de Sant Pere de Llorà – Sant Martí de Llémena / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: A Llorà, entitat de població de Sant Martí de Llémena, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès – (Girona).

Època: Segle XI - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés – Visitada el 09/07/2016:

Hi hem arribat a través de la carretera GI-531 (Sant Esteve de Llémena / Girona), per un accés indicat, que trobarem entre els PK 12 i 13 d'aquesta via - (42 01 13.2 02 42 20.3).

Hem aparcat còmodament al davant.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2016):

“ Descripció

Església d'origen romànic que centra el petit nucli de Llorà format per unes poques masies que l'envolten.

Originàriament tenia una sola nau i absis semicircular ornamentat amb arcuacions. A les reformes realitzades al segle XVII se li va afegir una altra nau, al costat sud, i es va refer la porta d'accés.

La coberta de la nau romànica és de volta de canó apuntada i la nau més tardana es coberta amb dos trams de volta de creueria.

A la façana principal hi ha adossat un porxo construït amb una estructura de fusta amb una coberta de teula àrab a dues vessants.

Les façanes són llises, llevat de l'absis, que presenta ornamentació amb un fris d'arcuacions llombardes, entre lesenes.

Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada, interiorment paredada.

(*) -  Al costat esquerre del porxo de l'entrada hi ha una torre comunidor de planta quadrada, tres pisos i coberta piramidal de pedra.

L'any 1647 se li va afegir la sagristia i el 1731 el cor.

A l'angle nord est de la nau hi ha la torre campanar restaurada, de planta quadrada, molt esvelta, construïda amb carreus. A la part superior hi ha dos pisos de finestres geminades amb columnes de capitells mensuliformes a cada cara.

És l'església parroquial del veïnat de Llorà, que pertany al municipi de Sant Martí de Llémena.

Es troba esmentada en un document del segle XI on consta que l'any 1058 va ser restituïda al bisbe de Girona per la comtessa Ermessenda. El 1065 apareix al testament de Guillem Guifré a favor de la canònica gironina. El 1208 el monestir d'Amer adquirí diversos béns en aquesta parròquia, que, d'altra banda, l'any 1698 consta ja com a lloc reial

Al segle XVII s'hi van realitzar importants reformes, es va afegir una altra nau a l'anterior i es va refer la porta.”

(*)Comunidor

Petita edificació en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, situada prop de l’església, on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades.

Comunir: Conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.

Font: Gran Enciclopèdia Catalana