Església parroquial de Sant Martí – Sant Martí de Llémena / Gironès

Temple d'origen romànic, reconstruït el segle XVIII

A M P L I A C I Ó

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí de Llémena, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 09/07/2016:

Trobarem les quatre cases d'aquest veïnat a la carretera GI-531, a tocar del PK nº 19 (42 02 11.7 02 38 51.9).

Localització: N 42 02 10.7 E 02 38 49.4 - Altitud  254 m.

Església d'origen romànic.

És un edifici de planta rectangular, els murs exteriors són arrebossats i la coberta és de teula àrab a dues vessants.

En un angle hi ha la torre campanar de planta rectangular, les parets són fetes amb carreus ben tallats i a la part superior hi ha una finestra amb arc de mig punt a cada façana. La torre clou amb una coberta piramidal de pedra.

Adossat a la façana principal hi ha un porxo construït amb bigues de fusta que suporten una coberta de teula àrab a dues vessants. Aquest porxo descansa sobre dues columnes fetes amb peces cilíndriques de pedra, amb un basament de planta quadrada i el senzill capitell també de pedra.

La porta d'accés a l'interior és emmarcada amb pedra motllurada.

És l'església parroquial del poble de Sant Martí de Llémena, dedicada a Sant Martí.

Es troba esmentada en documents de l'any 1031 i 1065, quan havia pertangut al capítol de la catedral de Girona. L'any 1129, Berenguer Ramon n'empenyorà a la canònica de la seu la quarta part dels delmes. Pertanyia a l'ardiaconat i després a l'arxiprestat de Girona.

Al segle XVIII hi deuria haver una important reforma, prova d'això és que l'any 1761 es troba cisellat a la façana.

Davant la façana principal hi ha un recinte tancat pel cementiri. Al porxo d'accés a l'església hi ha tombes a terra.”

Altres llocs :

Als peus mateix de l'entrada a aquest petit veïnat, llisca la Riera de Llémena, que a dia d'avui porta molt poca aigua i forma uns discrets bassals.

Hi ha una petita passera que permet l'accés a unes terres de conreu situades a l'altra banda de la riera.