Església parroquial de Sant Pere – Vilanova de Bellpuig / Pla d’Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Vilanova de Bellpuig, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla d'Urgell (Lleida).

Època: Tot i que a la pàgina web de Generalitat de Catalunya* s'esmenta que és una edificació romànica (?), del segle XII, en el mateix text, més endavant, es diu que “La primera construcció seria gòtica”.

D'una extensa informació de la pàgina web de l’Ajuntament de Vilanova - Història, ens complau extreure aquest fragment de text: A mitjan segle XIV es construí l’Església Parroquial seguint l’estil de l’època, el gòtic.”, dades que ja ens semblen més d'acord amb l'estil arquitectònic.

Estat: No és accessible lliurament, fora dels horaris de culte, l’església roman tancada. Hem aparcat al davant.

La trobarem a la Plaça de l’església.

Localització: N 41 36 52.0 E 00 57 38.7- Altitud: 290 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2015):

“ Descripció

Església de carreus de pedra. Consta de tres naus i les cobertes són: volta de canó amb llunetes a la nau central, volta de canó a la lateral, sent d'aresta la coberta de l'entrada.

La nau central està separada de les laterals per arcs de mig punt sense pilastres. Aquesta té quatre trams i tres vitralls a cada costat. El cor es troba als peus.

La portada és quadrada i pel damunt s'obra una rosassa. Sobre les naus laterals hi ha dos contraforts.

A l'interior de l'església trobem un retaule de la Mare de Déu del Lliri del segle XV d'estil gòtic.

Notícies històriques

Malgrat l'arxiu parroquial va desaparèixer durant la Guerra Civil, en la fàbrica del temple queden paleses les diferents èpoques constructives o de reforma.

La primera construcció seria gòtica, de la qual encara en resta una part (l'arcada del mur nord). Fou reformada i ampliada al s. XVII, reforma a la qual pertany quasi tota l'estructura actual.

La penúltima reforma la féu l'arquitecte J. Bonet, el 1949, construint de nou el cimbori i el campanar amb un material constructiu diferent al de la resta de la fàbrica.

El 1990 es va reformar la façana dels peus, coronant-la amb una estructura triangular, la qual emmarca un medalló on hi són representades les claus de Sant Pere, patró de l'església.”

Curiositat

A Vilanova de Bellpuig, sembla ser que a més a més d'haver-hi encara, cases velles i carrers amb porxos,

també hi ha artistes del treball amb ferro, com es pot observar en aquestes notables, al nostre modest parer, mostres de reixes i/o balconades.