Església de Sant Miquel de les Borgetes – Arbeca / Garrigues

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Arbeca, població i municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues – (Lleida).

Època: Segle XIV - Gòtic - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Es manté ... No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés – Visitada el 03/02/2018:

• - Havent sortit des d’Arbeca, el punt d’inici d’avui ha estat un lloc a tocar de la fita del PK nº 72 de la carretera C-233 (Arbeca / Vilanova de Bellpuig) , situat a 41 33 34.7 00 55 42.4 des d’on continuem per una carretera asfaltada, fent cas d’un indicador - Sant Miquel de les Borgetes. (Fem constar que aquest mateix punt de partida ha estat  també el que hem fet servir per anar a la Fortalesa Ibérica dels Vilars, indicat.)

• – A 41 34 29.4 00 54 50.1 trobem una desviació, indicada, continuem per la dreta. Ja és visible la silueta de l’església, mig amagada entre els arbres, presidint una petita elevació. Es pot aparcar pràcticament al davant, a dalt, llevat de que estigui molt ple aquest llogaret, doncs un bon grapat de taules i cadires destinades a fer pícnic, juntament amb un bon nombre de fogons, indiquen que pot ser un lloc força concorregut.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

M A P A d'aquest recorregut. Distància aproximada: 2,4 km.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2018):

Església gòtica situada dalt d'un tossal allargassat al nord-oest del municipi.

Té una planta regular d'una sola nau orientada cap a l'est amb un absis carrat.

La porta d'entrada consta d'un arc de pedra adovellat.

A l'interior i al davant de la porta hi ha un arc de mig punt de 2,20 m d'ample per 2,10 m d'alçada i 1 m de gruix.

L'edifici disposa d'una sola finestra.

La coberta és de volta de canó i es troba reforçada per grans contraforts a l'exterior.

Al costat hi trobem la fortificació de les Borgetes, avui desapareguda.

A la part més alta hi deuria haver una fortificació però de l'antic poble no en resta res ja que s'hi construí un dipòsit d'aigua.

Al vessant meridional, però, hi ha restes de tàpia que podria correspondre a les d'una bestorre de planta rectangular.

Notícies històriques

Antigament fou església del poblat de Borgetes de Salema, llogaret que depenia de la Baronia d'Arbeca.

A finals del segle XV va quedar despoblat.

Des del 1988 es fan algunes reparacions i obres de restauració: neteja de les runes; consolidació de la teulada i la volta, incorporant-hi nous blocs de pedra i la restauració del paviment i els dipòsits.

Actualment s'hi pot accedir sense perill.

Ara al seu davant hi ha una zona per a fer aplecs i fogons per a coure carn."