Castell de Bellpuig – Bellpuig / Urgell

Situació: A Bellpuig, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Esmentat documentalment des del segle XI –  (Patrimoni.Gencat).

Des de llavors, ¡ Déu n’hi do  les vicissituds que ha passat ! ...

• Al segle XVI, el castell va ser reedificat de dalt a baix.
  • Durant la guerra del Francès una bona part de la fortalesa va ser volada.
  • A la segona meitat del segle XIX, el duc de Sessa, senyor del castell, autoritzà la venda dels carreus i del fustam del castell.
  • Sobre les restes del castell es va construir, als anys 50 del segle XX, les escoles públiques.” - (Patrimoni.Gencat).
  • En un plafó informatiu situat davant del castell, es diu: ”Actualment, els baixos del castell disposen d'una sala d'actes, una sala polivalent, una sala d'assaig per a grups musicals i una sala d'activitats per a entitats de la vila”.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restes notables, situades en un entorn ben acurat. De propietat municipal - “D'aquest antic castell es conserva la façana principal, els murs i el celler-estable que té una interessant volta de canó” – (Ajuntament de Bellpuig).

No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

El trobarem al carrer del Castell, molt a la vora de l’Església de Sant Nicolau.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció

Fortalesa de robustos murs de carreus de pedra tallada perfectament alineats amb tota l'estructura dels primers metres de la part baixa construïts en una lleugera inclinació que fa més dificultosos els possibles atacs.

Les finestres del castell són senzilles, sense llindes recalcables, i es troben desalineades la qual cosa respon a les diverses etapes constructives que patí el castell.

La portalada principal d'accés mostra una senzillesa de formes, essent realitzada per un entaulament simple. Actualment només es conserva la part baixa de la façana, en part reaprofitada per un nou edifici, a més de les cavallerisses i els cellers sota la banda meridional de l'actual plaça.

Antigament en l'interior de l'edifici s'hi havia documentat l'existència d'uns porxos d'estil renaixentista. Aquestes obres s'adequaven a un moment de transició on les fortaleses militars es reconvertien en refinats palaus renaixentistes.

En un inventari aixecat al 1790 constava amb les següents estances: "la sala, l'alcova, la capella, el celler, el "purgatori" del celleret i la cambra on dormia el senyor".

Notícies històriques

La primera esmena documental del castell de Bellpuig data del 1079 on els comtes de Barcelona novament feien donació del castell a Berenguer Gombau i Sança.

El fill d'aquest matrimoni fou Arnau Berenguer d'Anglesola el qual fundaria els beneficis de santa Maria i santa Margarida per a la capella del castell.

L'any 1386, Ramon d'Anglesola morí sense deixar descendència directa i la baronia va recaure als Cardona, pel casament de Beatriu d'Anglesola, germana de Ramon, amb el vescomte de Cardona Hug I de Cardona.

El castell de Bellpuig és esmentat entre les cròniques dels viatges del monarca Felip "el Hermoso" datades del 1502, moment en el qual el monarca s’hostatjà amb l'almirall duc Ramon de Cardona, senyor del castell.

Al segle XVI, el castell va ser reedificat de dalt a baix.

Durant la guerra del Francès una bona part de la fortalesa va ser volada.