Església parroquial de Sant Martí – Sant Ramon / Segarra

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Gospí, entitat de població de Sant Ramon (Església parroquial de Sant Jaume de la Manresana), població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida). Al davant hi ha les rellevants restes del castell de Gospí.

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Hi ha un cementiri al costat. Aparcament als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitada el 13/10/2013:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Localització: N 41 44 18.77 E 01 21 0.45 – Altitud: 620 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

“ Descripció

L'església, edificada al cim del turó, era primitivament d'estil romànic, tot i que posteriorment, entorn als segles XVI i XVII, va patir diverses modificacions.

El temple està realitzat amb carreus irregulars, disposats en filades desordenades i coberta a dues aigües.

 L'estructura originària de l'església està formada per una sola nau, coberta amb volta de canó rebaixada i reforçada per tres arcs torals amb arc de mig punt rebaixat.

 De l’absis semicircular original, només s'ha conservat l'arc presbiterial, realitzat amb paredat, d'arc de mig punt també rebaixat, darrere del qual actualment s'hi troba la sagristia.

A la banda nord, s'hi va afegir posteriorment una capella coberta amb volta de canó rebaixada, des de la qual s'accedeix al campanar de torre independent i adossat a la sagristia. Aquesta capella queda situada en el mateix eix de la nau originària en un punt il·luminat per una lluerna superior.

 L'entrada a l'església està situada a la façana sud, amb la porta d'arc de mig punt, adovellat, amb guardapols i imposta ornats amb dents de serra. Al seu costat, una finestra de doble esqueixada d'arc de mig punt il·lumina la nau primitiva.

 Un fris de semiesferes i mènsules esculpides amb formes geomètriques i de caps humans, actualment molt erosionades, corona la façana sud just sota el ràfec.

 A la façana oest s'hi troba una finestra en forma de creu per il·luminar l'interior del temple. A la façana est, un campanar de torre, de planta quadrangular, amb quatre obertures d'arc de mig punt a la part superior per ubicar les campanes.

Notícies històriques

Els orígens es remunten al segle XI, quan ens apareix un document que fa referència al castell de Guspí (1035). La notícia històrica més antiga de la parròquia és de l'any 1133 quan Pere, bisbe d'Urgell, va donar a Santa Maria de Solsona l'església parroquial de Guspí, que fins llavors havia estat vinculada a Sant Andreu de Tresponts.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Segarra : Veure en un mapa més gran.