Pletes de Mont-Ros – Sant Ramon / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Ramon, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida). Molt a la vora de les restes del Castell de Mont-ros.

Època: Segles XIX / XX - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: La coberta del pastor ha desaparegut. De les altres dues, destinades al ramat, una d'elles està malmesa. La volta de la coberta supervivent presenta un bon aspecte.

Accés - Visitades el 13/10/2013:

Cal fer el mateix itinerari descrit per anar al Castell de Mont-ros, des d'on continuem  fins un lloc molt proper, situat a 41 44 16.27 01 21 53.10, on hi ha una desviació sense cap indicació, a la dreta, per on continuarem.

Ja estem molt a la vora. Aquí potser ens hauríem de plantejar deixar el cotxe aparcat al voral i seguir a peu per una altra desviació, també a la dreta, que ens situarà en dos minuts al davant de la pleta. (Veure mapa següent):

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

Pletes situades a la part baixa del nucli abandonat de Mont-Rós.

Es tracta de cabanes on es resguardava el ramat i el pastor de les inclemències del temps.

Estaven formades per una part totalment coberta, que era utilitzada pel pastor, una part coberta amb volta però descobertes per la part del davant, utilitzada pel ramat.

En aquestes pletes només es conserva la part utilitzada pel ramat, formada per la successió de dues voltes de canó, una de les quals està parcialment derruïda, realitzades amb paredat i carreus irregulars units en sec i amb coberta exterior de lloses de pedra i terra per donar major compacitat a la volta.”

MAPA de situació de les pletes de Mont-ros:

Segarra : veure en un mapa més gran.